Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε το Σάββατο ότι η τουρκική οικονομία είναι φιλελεύθερη και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο, καθώς η κυβέρνηση εισήγαγε μέτρα για να την υποστηρίξει.

Μιλώντας σε επιχειρηματίες , ο Νεμπάτι είπε επίσης ότι η καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε στο υψηλό 24 ετών του 73,5% τον περασμένο μήνα, παραμένει κορυφαία προτεραιότητα.

Νέα μέτρα

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια σειρά βημάτων με σκοπό να αξιοποιήσει τις τράπεζες και τις αγορές ομολόγων της για να μειώσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει ένα ολισθαίνον νόμισμά της.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία αύξησε τον φόρο στα καταναλωτικά δάνεια. Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο λεγόμενος φορολογικός συντελεστής τραπεζικών και ασφαλιστικών συναλλαγών στα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε από το 5% στο 10%, με την απόφαση να δημοσιεύεται σε ΦΕΚ το Σάββατο.

Λύσεις ή ημίμετρα; 

Το υπουργείο, από την πλευρά του, υποσχέθηκε λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού και της ισοτιμίας, μεταξύ άλλων με την έκδοση νέων ομολόγων τα οποία θα έχουν σαν στόχο να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά να κρατήσουν τις αποταμιεύσεις τους στο εθνικό νόμισμα.

Αντιστοίχως, η κεντρική τράπεζα υποχρεώνει τις τράπεζες να κρατούν επιπλέον ομόλογα σε λίρα για τις καταθέσεις τους σε ξένο συνάλλαγμα. Επίσης, οι τράπεζες προκειμένου να δώσουν επιχειρηματικά δάνεια, η κεντρική τράπεζα τις υποχρεώνει να αυξήσουν στο εξής τον απαιτούμενο δείκτη αποθεμάτων τους από το 10% στο 20%, ενώ η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των τραπεζών τροποποίησε την διάρκεια αποπληρωμής των καταναλωτικών δανείων.

Το υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε πως τα νέα μέτρα έχουν σαν στόχο να καταστήσουν την χρήση της λίρας πιο ελκυστική, αλλά δίχως να πάνε κόντρα στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Η αναφορά αυτή δεν ήταν τυχαία και ερμηνεύτηκε ως απάντηση στα αυξανόμενα σενάρια που έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ξένους επενδυτές για την επιβολή νέων περιορισμών στην έξοδο του ξένου συναλλάγματος.

Πέρα από τα μέτρα αυτά, υπάρχουν έντονα σενάρια στην αγορά πως το υπουργείο Οικονομικών μελετά την πιθανότητα κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού, το αργότερο τον ερχόμενο μήνα, καθώς τα κόστη καλπάζουν σε επίπεδα πολύ πάνω από τα προβλεπόμενα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης