Στα υψηλότερα επίπεδα της από την έναρξη της πανδημίας, το 2020, αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, τον Αύγουστο, χάρη στην αύξηση της παραγωγής από τα κράτη του Περσικού και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων της Λιβύης. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα του Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ αύξησαν την παραγωγή τους στα 29,58 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας έτσι μια άνοδο της τάξεως των 690.000 βαρελιών σε σχέση με τον Ιούλιο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής από τον Απρίλιο του 2020.

Διαβάστε επίσης: Χρυσά κέρδη για τον ΟΠΕΚ από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου 

Ο ΟΠΕΚ και ο ΟΠΕΚ+ 

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ και τους έτερους συμμάχους του όπως η Ρωσία, έχει δρομολογήσει μια αντιστροφή της πολιτικής σε σχέση με τις περικοπές του 2020, φτάνοντας σε μια αύξηση της παραγωγής για τον Αύγουστο στα 648.000 βαρέλια την ημέρα. Από την ποσότητα αυτή, τα 413.000 βαρέλια αφορούν τα 10 κράτη του ΟΠΕΚ.

Ειδικά μεταξύ των μελών του καρτέλ, την μεγαλύτερη αύξηση κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως παρουσίασε η Λιβύη, καθώς η παραγωγή της ανέκαμψε μέσα στο καλοκαίρι με την μείωση των ταραχών.

Αυτό συμβαίνει διότι πολλές χώρες παραγωγής δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή σε ικανοποιητικά επίπεδα, λόγω της έλλειψης επενδύσεων για τη βελτίωση των υποδομών τους. Αυτό με τη σειρά του έριξε μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την αύξηση της παραγωγής στον πυρήνα του καρτέλ του ΟΠΕΚ.

Σημειωτέον πως τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζουν την ερχόμενη Δευτέρα, με την αγορά να περιμένει με αγωνία να διαπιστώσει αν οι συζητήσεις για πιθανή μείωση της παραγωγής ευσταθούν, όπως άφησε να εννοηθεί η Σαουδική Αραβία. Αν και αναλυτές επισημαίνουν πως, ούτως ή άλλως, μια μείωση της παραγωγής δεν θα είναι άμεση και πιθανότατα θα συνδεθεί με τις εξελίξεις στο μέτωπο του Ιράν. Διότι αν Δύση και Τεχεράνη καταλήξουν σε συμφωνία για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά και άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, τότε θα αυξηθεί κάθετα η ροή ιρανικού αργού προς τις δυτικές αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια