Amazon και Google επικρίνουν τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει η Microsoft στο cloud computing, λέγοντας ότι περιορίζουν τον ανταγωνισμό και αποθαρρύνουν τους πελάτες να στραφούν σε ανταγωνιστικούς παρόχους υπηρεσιών cloud .

Ο αμερικανικός κολοσσός λογισμικού ανακοίνωσε τη Δευτέρα τροποποιημένες συμφωνίες αδειοδότησης και άλλες αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι αυτες θα διευκολύνουν τους παρόχους υπηρεσιών cloud να ανταγωνίζονται.

Διαβάστε επίσης – Microsoft: Υπό ευρωπαϊκό ρυθμιστικό έλεγχο ο τομέας cloud

Οι Amazon, Google, Alibaba και οι υπηρεσίες cloud της ίδιας της Microsoft θα εξαιρεθούν από τις συμφωνίες. Η κίνηση της Microsoft ήρθε αφότου μικρότεροι ανταγωνιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσαν τα παράπονά τους σχετικά με τις πρακτικές υπηρεσιών cloud στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Η έρευνα στην ΕΕ

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε την «εξέταση» ανταγωνιστών και πελατών της Microsoft σχετικά με τον τομέα cloud της αμερικανικής εταιρείας και συγκεκριμένα σχετικά με τις συμφωνίες αδειοδότησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο είχε πρόσβαση στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίσημη διερεύνηση της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επιβάλλει στο παρελθόν πρόστιμο ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Microsoft για παραβίαση των ευρωπαϊκών αντί-ανταγωνιστικών κανονισμών και για μη συμμόρφωση στην εντολή να σταματήσει τις μονοπωλιακές της πρακτικές.

Αιτία της νέας προκαταρκτικής διερεύνησης είναι οι καταγγελίες της γερμανικής NextCloud και της γαλλικής OVHcloud για τις πρακτικές της Microsoft στον τομέα του cloud computing.

«Η Microsoft διπλασιάζει τώρα τις ίδιες επιβλαβείς πρακτικές εφαρμόζοντας ακόμη περισσότερους περιορισμούς σε μια άδικη προσπάθεια να περιορίσει τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει – αντί να ακούει τους πελάτες της και να αποκαθιστά δίκαιες άδειες χρήσης λογισμικού στο cloud για όλους”, δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon.

Εξίσου επικριτικός ήταν και ο αντιπρόεδρος της Google Marcus Jadotte: «Οι πελάτες θα πρέπει να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις πλατφόρμες και να επιλέγουν την τεχνολογία που τους ταιριάζει καλύτερα, παρά αυτή που λειτουργεί καλύτερα για τη Microsoft».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία