Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς όσο και να προσπάθησε δεν κατάφερε να σταματήσει το σφυροκόπημα των πωλητών, το οποίο στο τέλος εντάθηκε, καταρρίπτοντας και τις τελευταίες στηρίξεις.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά με απώλειες 1,54% στις 843,17 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 71 εκατ. ευρώ.

Η αγορά σήμερα αναλώθηκε στο να υπερασπιστεί τη ζώνη των 850 μονάδων, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε καθώς στο χορό των πιέσεων μπήκαν και οι περισσότεροι κλάδοι που επιχειρούσαν για στηρίξεις. Ήταν άλλωστε κάτι που φαινόταν σε όλα τα κύματα πωλήσεων που δέχτηκε καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με το δρόμο της διολίσθησης προς τα επίπεδα των 820 μονάδων να είναι πλέον ανοιχτός.

Διαβάστε επίσης – Συνεχίζεται το πτωτικό σερί της Wall Street

Αδυναμία να βγάλει αντανακλαστικά αντίδρασης

Πλην της χθεσινής συνεδρίασης, το ΧΑ από την περασμένη Παρασκευή δείχνει αδύναμο να ενεργοποιήσει τους αγοραστές και να βγάλει αντανακλαστικά αντίδρασης. Άλλωστε, και το διεθνές κλίμα δεν βοηθάει, υπενθυμίζοντας ότι το κενό μέχρι την περιοχή των 800 μονάδων δεν είναι και τόσο .. δύσκολο να επιτευχθεί εάν δεν πεισθούν οι επενδυτές για την άμβλυνση των κινδύνων που χαλούν το κλίμα, με την πρώτη αντίσταση να φαίνεται στις 880.

Το σοκ της ενεργειακής κρίσης

Οι αγορές τιμολογούν πλέον τον κίνδυνο η ευρωπαϊκή οικονομία να δεχτεί τις ισχυρές πιέσεις και τα σοκ της ενεργειακής κρίσης και της νομισματικής σύσφιξης. Άλλωστε, με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν αυξηθεί κατά 40% τον Αύγουστο και σχεδόν 300% φέτος και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να βρίσκονται 10 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την COVID, η ενεργειακή κρίση δημιουργεί σοκ στο σύστημα, με τα μοντέλα της ελβετικής τράπεζας UBS να ανεβάζουν πλέον τις πιθανότητες επερχόμενης ύφεσης στην ευρωζώνη στο 96%. Σε αυτό όμως το δύσκολο περιβάλλον, οι αγορές προετοιμάζονται για ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ανεβάζοντας τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας. Και σε αυτό το περιβάλλον δεν εξαιρείται η Ελλάδα.

H εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι πιέσεις εξαπλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, με τις Jumbo, Coca Cola, Eurobank, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Quest και Βιοχάλκο να σημειώνουν σημαντικές απώλειες. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Τιτάν, Alpha Bank, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα.

Από την άλλη, ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Aegean και ΕΥΔΑΠ, με τον ΟΠΑΠ να ολοκληρώνει στο +1,29% και τον Σαράντη στο +3,65%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών