Διευρύνονται οι απώλειες στις τιμές των βασικών μετάλλων, με τον χαλκό να σημειώνει την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία απώλειά του, καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από την οικονομική κρίση του 2008.

Η είδηση ότι η κινεζική μητρόπολη Τσενγκντού, των 21 εκατ. κατοίκων μπαίνει σε lockdown για να περιορίσει η εξάπλωση της Covid-19, ασκεί σημαντικές πιέσεις σήμερα στον χαλκό, η οποίος διολισθαίνει σε χαμηλό ενός μηνός.

Διαβάστε επίσης – Ενέργεια: Πώς η αγορά των μετάλλων αναπαράγει την κρίση του πετρελαίου

Ο χαλκός υποχώρησε 1,5% στα 7.682 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου , μετά από διολίσθηση 4,4% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Το αλουμίνιο υποχώρησε 2,5%, ενώ ο κασσίτερος υποχώρησε έως και 8,9%.

Ο ψευδάργυρος υποχώρησε έως και 6,8%, τη μεγαλύτερη διολίσθησή του από τον Μάρτιο, λόγω ανησυχιών για χαμηλότερη ζήτηση για το μέταλλο που χρησιμοποιείται κυρίως για τον γαλβανισμό χάλυβα.

Διαβάστε επίσης – Χαλκός: Κατάρρευση στις τιμές υπό τον κίνδυνο της ύφεσης

Ανησυχία για τη ζήτηση

Γενικότερα υπάρχει έντονη ανησυχία για τις προοπτικές ζήτησης των μετάλλων, καθώς η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η στρατηγική «Covid Zero» της Κίνας φαίνεται ότι θα υπονομεύσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από τους κινδύνους από την πλευρά της προσφοράς, με τις μετοχές να δέχονται πιέσεις και πολλά ευρωπαϊκά μεταλλουργεία να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ενεργειακής ρεύματος.

«Το lockdown του Τσενγκντού βάζει “τη γάτα μέσα στα περιστέρια” με ένα μείγμα περαιτέρω πωλήσεων CTA και άλλων αμοιβαίων κεφαλαίων που ωθούν ακόμα χαμηλότερα τις τιμές», έγραψε σε ένα σημείωμα ο Alastair Munro, αναλυτής της Marex. «Πρόκειται για προσφορά από τη Δύση και όχι από Κινέζους» κερδοσκόπους, πρόσθεσε.

Τα γεράκια των τραπεζών

Η «γερακίσια τυμπανοκρουσία» από τις κεντρικές τράπεζες, η οποία δίνει ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα, θα συνεχίσει επίσης να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα εμπορεύματα. Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, επανέλαβε την ανάγκη να αυξηθεί το επιτόκιο αναφοράς των ΗΠΑ πάνω από το 4% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και είπε ότι δεν προβλέπει περικοπές το 2023.

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση αντισταθμίζουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της προσφοράς. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Χιλή, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας εξόρυξης χαλκού, ανέφερε μείωση της παραγωγής κατά 8,6% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στην Κίνα, το δίμηνο lockdown της Σαγκάης νωρίτερα αυτό το έτος εξακολουθεί να πλήττει την οικονομία, με τις επιχειρήσεις να αγωνίζονται με μια υποτονική ανάκαμψη και τη στασιμότητα της ζήτησης.

Η Everbright Futures Co αναφέρει σε σημείωμά της ότι η αγορά χαλκού προεξοφλεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές