Για έναν «οικονομικό σεισμό» στην καρδιά της ιταλικής οικονομίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του κορυφαίου βιομηχανικού λόμπι της Ιταλίας, αναφερόμενος στην έκρηξη των ενεργειακών τιμών. Ξεκαθάρισε δε, πως οι επιχειρήσεις της χώρας δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλίσουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένας οικονομικός σεισμός» τόνισε ο Κάρλο Μπονόμι, πρόεδρος της Confindustria, μιλώντας σε ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό. Υποστήριξε δε, πως το ενεργειακό κόστος στην Ιταλία είναι μεταξύ των υψηλότερων σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στο ρεύμα – Ποιοι εξαιρούνται;

Η λύση βρίσκεται μόνο στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, ισχυρίστηκε, ζητώντας αν όχι ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν, έστω ένα εγχώριο ιταλικό πλαφόν.

Ο αντίκτυπος των εκλογών

Ο κ. Μπονόμι αναφέρθηκε και στο κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί η πολιτική αστάθεια ενόψει των επικείμενων εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η αγορά δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τότε και μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλους δύο μήνες, όσο δηλαδή αναμένεται να χρειαστεί για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης» επεσήμανε, κάνοντας λόγο για άμεσο κίνδυνο για το βιομηχανικό σύστημα της χώρας και κατ’ επέκταση για τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας.

Σημειωτέον πως σε σημερινή εκτίμηση του και ο επιχειρηματικός σύνδεσμος της Confcommercio έκανε ανάλογες δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, προβλέποντας πως η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει σε λουκέτο περίπου 120.000 επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, μέσα στους επόμενους δέκα μήνες, κοστίζοντας αντιστοίχως στην απώλεια 370.000 θέσεων εργασίας!

Η σημερινή κυβέρνηση, υπό τον Μάριο Ντράγκι, δρομολόγησε σειρά μέτρων ύψους άνω των 50 δισ. ευρώ για να βοηθήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Όμως, πλέον τα κονδύλια αυτά κρίνεται πως δεν επαρκούν.

Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν την συντηρητική συμμαχία, των Αδελφών της Ιταλίας, της Λέγκας του Βορρά και της Φόρτσα Ιτάλια να προηγείται έναντι της Κεντροαριστεράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια