4η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ, S&P500, καθώς παραμένει η συνδυασμένη προβληματική των πληθωριστικών πιέσεων και της υφεσιακής μέγγενης. Και με το εν τη παλάμη πυροτέχνημα των προ ημερών ανακοινωθέντων ADP, τα πράγματα μάλλον έγιναν χειρότερα, καθώς επανατροφοδοτείται το πτωτικό momentum με προεκτάσεις στις ανησυχίες για τα επικείμενα μακροοικονομικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα.

Η υφιστάμενη κατάσταση

Το επενδυτικό κλίμα καταλύεται από την πολύ σφιχτή αγκαλιά του πανάκριβου δολαρίου, των υψηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στο 3,16% και των αυστηρών πλέον οδηγιών του κατά τ’ άλλα μετριοπαθούς Powell ότι έπονται ισχυρές επεμβάσεις όσο ο πληθωρισμός καταφέρνει να βλέπει τόσο υψηλά ποσοστά.

Συνυπολογίζοντας και την τραγική θέση της Ευρωζώνης, τόσο από πλευράς ΔΤΚ σε υψηλά 50ετίας όσο και από πλευράς ενεργειακής κρίσης, είναι προφανές ότι η τροχιά δείχνει ύφεση. Το χειρότερο από όλα; Η ύφεση θα διαγνωσθεί σε μια συγκυρία που η ΕΚΤ, κυρίως, έχει επιβεβαιώσει την αδυναμία της να αμυνθεί, καθώς τα κράτη-μέλη δεν έχουν απορροφήσει τα πακέτα στήριξης με τον καλύτερο τρόπο, και η διακοπή στη ρευστότητα χρήματος θα αποδειχθεί καταστροφική.

Διαγραμματικά

Ο S&P500, αντικατοπτρίζοντας και τις προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας, πισωπατεί τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η αρχική αδυναμία να προσπελαστούν οι προ εβδομάδων δοκιμασθείσες 4300 μονάδες, και η μετέπειτα απώλεια της στήριξης των 4120 οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Δείκτης χάνει έδαφος αφενός στο βάρος των πωλήσεων αμυντικού χαρακτήρα, αφετέρου ελλείψει αγοραστικής διάθεσης στο πλείστο των εισηγμένων που τον αποτελούν. Η ζώνη υποδοχής φαίνεται στη ζώνη 3550-3600, με πρώτη και κρίσιμη αντίσταση τις 4130. Υπενθυμίζεται ότι η μετάφραση των νέων δεδομένων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, παράλληλα με την αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για την επιτοκιακή στόχευση των επόμενων 6 εβδομάδων δείχνει ότι η ανάρρωση σε αυτά τα επίπεδα θα είναι μάλλον δύσκολη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News