Με τη ΔΕΗ να λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη των αγοραστών, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε όχι μόνο να απορροφήσει τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, οι οποίες απείλησαν τις 840 μονάδες, αλλά και να κλείσει σε θετικά εδάφη, αν και με μικρά κέρδη.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 844,78 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει στα 68,5 εκατ. ευρώ.  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 5,44%.

Το νωθρό ξεκίνημα των αγοραστών σε αρκετά συμπιεσμένα επίπεδα μάλιστα, αποτύπωσε από την πρώτη στιγμή τη νευρικότητα που κυριαρχεί στην αγορά, μετά από ακριβώς μία εβδομάδα πιέσεων. Και μπορεί σήμερα να κατάφερε, με τη βοήθεια κυρίως της ΔΕΗ, να ανατρέψει τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, αλλά το μήνυμα μόνο ξεκάθαρο δεν ήταν. Και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα από την έναρξη της συνεδρίασης δεν βοήθησε να σπάσει αποφασιστικά το πτωτικό σπιράλ στο οποίο έχει βρεθεί από την περασμένη Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Ήπια ανοδικά η Wall Street

Το διακύβευμα

Και η εικόνα αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει εάν δεν εμφανιστεί κάποιος καταλύτης που να μπορεί να δώσει στηρίγματα σε μια αγορά που ήδη έχει καθηλωθεί από το risk off των περισσοτέρων χαρτοφυλακίων. Έτσι το διακύβευμα είναι να διατηρηθούν τα επίπεδα ώστε το ΧΑ να μην μπει σε νέες πτωτικές περιπέτειες, καθηλώνοντας τους αγοραστές.

Τα δεδομένα σε μακροοικονομικό επίπεδο τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή σκηνή συνεχίζουν αδύναμα, σύμφωνα με την Trader24, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να στέκει το πληθωριστικό κύμα και οι συν αυτώ προεκτάσεις σε υφεσιακό τυφώνα, ενώ παρατηρούμε με κομμένη την ανάσα την -έως τώρα- αδυναμία της ΕΚΤ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω επιτοκιακών στοχεύσεων, προφανώς αμυνόμενη στην ενεργειακή κρίση και την πολιτική αποσταθεροποίηση που ελλοχεύει.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η ΔΕΗ ξεχώρισε με το +6,11%, έχοντας όμως και τις καλές επιδόσεις των Aegean, Βιοχάλκο, Πειραιώς και Τιτάν. Θετικά έκλισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Coca Cola και Motor Oil. Από την άλλη, Εθνική, Quest, Ελλάκτωρ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Alpha Bank σημείωσαν σημαντικές απώλειες και οι ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Eurobank, Jumbo και Μυτιληναίος έκλεισαν σε ήπια πτωτικά επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών