Υποχώρηση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα μετά το ιστορικό υψηλό των 159,3 του Μαρτίου σημείωσαν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με το βαρόμετρο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 138, μειωμένος κατά 1,9% σε σύγκριση με του Ιουλίου, παραμένοντας, όμως, 7,9% υψηλότερα έναντι του Αυγούστου 2021.

Διαβάστε επίσης: FAO: Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως

Σιτηρά

Ο δείκτης τιμών σιτηρών μειώθηκε κατά 1,4% από τον Ιούλιο. Αυτό οφείλεται στη μείωση κατά 5,1% στις διεθνείς τιμές σιταριού που αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής στη Βόρεια Αμερική και στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και την επανέναρξη των εξαγωγών από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Σε προ πολέμου επίπεδα οι τιμές των σιτηρών

Ρύζι – καλαμπόκι

Οι τιμές του ρυζιού παρέμειναν κατά μέσο όρο σταθερές κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ οι τιμές για τους χονδρούς κόκκους αυξήθηκαν οριακά, κατά 0,2%.

Φυτικά έλαια

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων μειώθηκε κατά 3,3% τον Αύγουστου έναντι του Ιουλίου και διαμορφώθηκε σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από του Αυγούστου 2021.

Οι παγκόσμιες τιμές του σογιέλαιου αυξήθηκαν λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην παραγωγή στις ΗΠΑ, αλλά η άνοδος αντισταθμίστηκε από τις χαμηλότερες τιμές για το φοινικέλαιο, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο, λόγω αφενός της αυξημένης διαθεσιμότητας φοινικέλαιου από την Ινδονησία, μετά τη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τις εξαγωγές, αφετέρου της επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικού ηλιελαίου.

Γαλακτοκομικά

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών μειώθηκε κατά 2,0% τον Αύγουστο, παραμένοντας, ωστόσο, 23,5% πάνω από την τιμή του Αυγούστου 2021.

Οι παγκόσμιες τιμές τυροκομικών αυξήθηκαν για δέκατο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι τιμές του γάλακτος υποχώρησαν εν μέσω προσδοκιών για αυξημένες προμήθειες από τη Νέα Ζηλανδία, παρόλο που η παραγωγή κινείται πτωτικά στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Κρέας

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 1,5% από τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε 8,2% υψηλότερος σε σύγκριση με τον περσινού Αυγούστου.

Οι διεθνείς τιμές για το κρέας πουλερικών μειώθηκαν τον Αύγουστο εξαιτίας της αύξησης των εμπορεύσιμων ποσοτήτων, ενώ οι παγκόσμιες τιμές βοείου κρέατος μειώθηκαν λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης σε ορισμένες κορυφαίες χώρες εξαγωγής και οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν.

Ζάχαρη

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης μειώθηκε κατά 2,1%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021, κυρίως λόγω των υψηλών ανώτατων ορίων εξαγωγών από την Ινδία και των χαμηλότερων τιμών  αιθανόλης στη Βραζιλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας