Nέα υποχώρηση κατέγραψε τον Ιούλιο ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του οργανισμού τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, μετά το υψηλό ρεκόρ που κατέγραψε τον Μάρτιο.
Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που καταγράφει τη μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός «καλαθιού» βασικών τροφίμων, έφθασε κατά μέσο όρο τις 140,9 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι ενός αναθεωρημένου δείκτη 154,3 μονάδων τον Ιούνιο. Η προηγούμενη τιμή για τον Ιούνιο ήταν 154,2 μονάδες.
Διαβάστε επίσης: FAO: Μικρή υποχώρηση στις τιμές σιτηρών και ελαίων
Ο δείκτης για τον Ιούλιο εξακολουθεί να είναι 13,1% υψηλότερος σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του υψηλού κόστους παραγωγής και μεταφοράς.
Παραμένουν οι αβεβαιότητες
«Η μείωση στις τιμές των τροφίμων από πολύ υψηλά επίπεδα είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο πολλές αβεβαιότητες παραμένουν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Μάσιμο Τορέρο.
Μια ζοφερή παγκόσμια οικονομική προοπτική, η νομισματική αστάθεια και οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων –που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή και την επιβίωση των αγροτών στο μέλλον– ασκούν σοβαρές πιέσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ανέφερε.
Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Μέχρι και το 2023 θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων
Δείκτες τιμών
Οι δείκτες τιμών των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σιτηρών σημείωσαν πτώση σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, με την τιμή του σιταριού να πέφτει κατά 14,5%, εν μέρει λόγω μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Ο δείκτης τιμών του καλαμποκιού μειώθηκε κατά 10,7% τον Ιούλιο, επίσης εν μέρει λόγω της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς και της αυξημένης εποχικής διαθεσιμότητας σημαντικών παραγωγών όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, ανέφερε ο FAO.
Τρία πλοία που μεταφέρουν συνολικά 58.041 τόνους καλαμποκιού έλαβαν άδεια να αναχωρήσουν από τα ουκρανικά λιμάνια σήμερα, δήλωσε η υπηρεσία που κάνει τις διευθετήσεις για την επιχείρηση. Ένα πρώτο πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά απέπλευσε από την Οδησσό τη Δευτέρα.
Latest News
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα