Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής έκαναν σημαντικό άλμα τον Μάρτιο και ανήλθαν σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς ο πόλεμος στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας διαταράσσει τις αγορές βασικών δημητριακών και φυτικών ελαίων, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) την Παρασκευή.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 159,3 μονάδες τον Μάρτιο, αυξημένος κατά 12,6 % από τον Φεβρουάριο, όταν είχε ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξή του το 1990. Ο Δείκτης παρακολουθεί μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων. Το τελευταίο επίπεδο του δείκτη ήταν 33,6% υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2021.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO ήταν 17,1% υψηλότερος τον Μάρτιο από ό,τι τον Φεβρουάριο, λόγω των μεγάλων αυξήσεων του σιταριού και όλων των τιμών των σιτηρών, κυρίως ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ουκρανία, μαζί, αντιπροσώπευαν περίπου το 30 τοις εκατό και το 20 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και αραβοσίτου, αντίστοιχα, τα τελευταία τρία χρόνια. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 19,7 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του μήνα, και επιδεινώθηκαν από τις ανησυχίες για τις συνθήκες καλλιέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του καλαμποκιού σημείωσαν αύξηση 19,1 τοις εκατό σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας υψηλό ρεκόρ μαζί με αυτές του κριθαριού και του σόργου. Οι αντίθετες τάσεις μεταξύ των διαφόρων προελεύσεων και ποιοτήτων διατήρησαν την τιμή Μαρτίου του Δείκτη Τιμών Ρυζιού του FAO ελάχιστα μεταβαλλόμενη από τον Φεβρουάριο, και επομένως εξακολουθεί να είναι 10 τοις εκατό κάτω από το επίπεδό της ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 23,2%, λόγω των υψηλότερων τιμών για το ηλιέλαιο, του οποίου η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως. Οι τιμές του φοινικέλαιου, της σόγιας και του κραμβελαίου αυξήθηκαν επίσης αισθητά ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του ηλιελαίου και της αύξησης των τιμών του λαδιού, με τις τιμές του σογιέλαιου να υποστηρίζονται περαιτέρω από ανησυχίες για μειωμένες εξαγωγές από τη Νότια Αμερική.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε 6,7% από τον Φεβρουάριο, αντιστρέφοντας τις πρόσφατες μειώσεις για να φτάσει σε επίπεδο πάνω από 20% υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2021. Οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου ήταν κινητήριος παράγοντας, μαζί με την ανατίμηση του νομίσματος του Ρεάλ Βραζιλίας, ενώ οι ευνοϊκές προοπτικές παραγωγής στην Ινδία απέτρεψε μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 4,8% τον Μάρτιο, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, λόγω της αύξησης των τιμών του χοιρινού κρέατος που σχετίζεται με την έλλειψη χοίρων για σφαγή στη Δυτική Ευρώπη. Οι διεθνείς τιμές των πουλερικών ενισχύθηκαν επίσης σε συνδυασμό με τις μειωμένες προμήθειες από τις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες μετά τα κρούσματα γρίπης των πτηνών.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO αυξήθηκε 2,6% και ήταν 23,6% υψηλότερος από τον Μάρτιο του 2021, καθώς οι τιμές για το βούτυρο και τη σκόνη γάλακτος αυξήθηκαν κατακόρυφα εν μέσω αύξησης της ζήτησης εισαγωγών για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παραδόσεις, ειδικά από τις ασιατικές αγορές.

.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή