Η Ρωσία προσπαθεί, αλλά έχει αποτύχει να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις στο μέτωπο των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ειδικά για τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας που χρειάζεται για τον πόλεμο, δήλωσε ο υπεύθυνος συντονιστής των κυρώσεων για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ο Μπράιεν, κατά την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες.

«Βλέπουμε πως οι κυρώσεις λειτουργούν. Γνωρίζουμε πως η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει εξοπλισμό και να διασφαλίσει χρηματοδότηση. Και δεν τα πηγαίνει καλά» σχολίασε ο Αμερικανός αξιωματούχος, που είχε επαφές με αξιωματούχους της Κομισιόν. Μάλιστα, όπως εξήγησε η Μόσχα αναγκάζεται να καλύψει τις ανάγκες της με προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, από εναλλακτικούς προμηθευτές, που ειδικά για τον στρατιωτικό κλάδο έχουν σημασία.

Διαβάστε επίσης: Μόλις κατά 0,4% συρρικνώθηκε η ρωσική οικονομία το α’ εξάμηνο 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει πως η αντίσταση της ρωσικής οικονομίας παραμένει υψηλή και πως οι κυρώσεις έχουν αποτύχει να κάνουν σημαντική ζημιά. Πραγματικά, χάρη στα έσοδα από τα commodities, το ρωσικό ΑΕΠ υποχώρησε μόλις κατά 0,4% το πρώτο εξάμηνο του έτους, κόντρα στις πολύ πιο δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί στην αρχή του πολέμου. Όμως, ειδικά στον κλάδο των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας έχει μεγαλύτερες δυσκολίες.

«Η Ρωσία έχει περιέλθει σε μια κατάσταση που αναγκάζεται να αγοράσει από άγνωστους αγοραστές και να αποκτήσει εξοπλισμό και ανταλλακτικά αμφιβόλου ποιότητας. Δεν μπορεί κανείς να λειτουργήσει μια μοντέρνα οικονομία με τον τρόπο αυτό» σχολίασε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Φαίνεται, άλλωστε, πως η Δύση σκοπεύει να αυξήσει την πίεση, όπως με το πλαφόν που δρομολογεί στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, ώστε να βεβαιωθεί πως τα έσοδα που κερδίζει το Κρεμλίνο θα μειωθούν δραστικά, επιφέροντας ζημιά και στην οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή