Ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει και το προσφιλές χόμπι των ποδοσφαιρόφιλων, τη συλλογή άλμπουμ με αυτοκόλλητα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA. Κι αυτό γιατί φέτος η συμπλήρωσή του αναμένεται να είναι πιο δαπανηρή από ποτέ.

Πριν ο διαιτητής σφυρίζει τη σέντρα για το μεγάλο αθλητικό γεγονός στο Κατάρ τον Νοέμβριο , η ιταλική εταιρεία Panini SpA αύξησε τις τιμές για τα πακετάκια που περιέχουν πέντε αυτοκόλλητα κατά 12,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζοντας έτσι το κόστος συμπλήρωσης του άλμπουμ με 670 αυτοκόλλητα σε περίπου 870 στερλίνες, δηλαδή περισσότερα από 1.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης – FIFA: Αλλάζει η ημερομηνία έναρξης του Μουντιάλ στο Κατάρ

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Panini κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ για το Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από τη διοργάνωση του 1970 στο Μεξικό. Από τότε, έχει προσελκύσει παιδιά και ενήλικες συλλέκτες, που συγκεντρώνονται στο σπίτι, στους δρόμους και τώρα στο διαδίκτυο, για να ανταλλάξουν κάρτες σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν τις συλλογές τους με αυτοκόλλητα.

Η Panini έφτασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις το 2018 με φόντο ένα δυνατό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Διαβάστε επίσης – Ένα αυτοκόλλητο του Ρονάλντο πουλήθηκε για 70.000 ευρώ

Ο αλγόριθμος του άλμπουμ

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, ένας μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολόγισε ότι ένας θαυμαστής θα χρειαζόταν να αγοράσει περίπου 4.832 αυτοκόλλητα κατά μέσο όρο για να ολοκληρώσει το άλμπουμ.

Διαβάστε επίσης – Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ: Αυστηροί περιορισμοί στο αλκοόλ – Θα απαγορεύεται στα γήπεδα

Στις ΗΠΑ, όπου 50 πακέτα πωλούνται για μόλις 62 δολάρια στην Amazon.com Inc. και 72 δολάρια στην Walmart Inc., θα μπορούσε να κοστίσει 1.160 δολάρια ​​για την ολοκλήρωση του άλμπουμ, περίπου 150 δολάρια περισσότερα από το 2018.

Στη Βραζιλία, όπου πωλούνταν περίπου 40 εκατομμύρια αυτοκόλλητα κατά μέσο όρο καθημερινά πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, κάθε πακέτο πωλείται τώρα για 4 R$ (78 σεντς), διπλάσια από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Αυτό θα ανέβαζε το κόστος ολοκλήρωσης του άλμπουμ στα 3.865 R$ κατά μέσο όρο, 1,5 φορές το μέσο μηνιαίο εισόδημα στη χώρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας.

Η Panini, η οποία παράγει άλμπουμ με αυτοκόλλητα από το 1961, κυκλοφόρησε επίσης σπάνια αυτοκόλλητα που αποτίουν φόρο τιμής σε 20 παίκτες αστέρια. Μια κάρτα με τον Αργεντινό Λιονέλ Μέσι πωλείται για 490 δολάρια στο EBay Inc., ενώ εκείνες που παρουσιάζουν τον Βραζιλιάνο Νεϊμάρ Τζούνιορ και τον Πορτογάλο Κριστιάνο Ρονάλντο πωλούνται για σχεδόν 400 δολάρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αυξήσεις τιμών γίνονται πρωτοσέλιδα. Το 2018, ο εκδότης αύξησε τις τιμές έως και 60% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 100% στη Βραζιλία σε σύγκριση με το κόστος του 2014. Η Panini δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι