H Focus Economics τον Αύγουστο του 2022 αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη. Έτσι για το 2022 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ αναμένεται να είναι της τάξης του 4,4% (έναντι 4% που αναμενόταν πριν ένα μήνα), 2,3% για το 2023 (έναντι 3% που αναμενόταν πριν ένα μήνα), 2,4% για το 2024 (έναντι 2,6% που αναμενόταν πριν ένα μήνα) και 2,23% για το 2025 (έναντι 2,3% που αναμενόταν πριν ένα μήνα). Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η εκτιμά ότι το 2022 θα φτάσει στο 8,8% (από 7,3% που αναμενόταν πριν ένα μήνα), το 2023 το 3% (από 2,3% που αναμενόταν πριν ένα μήνα), και το 2024 και το 2025 το 1,9% και 1,7% αντίστοιχα.

Όπως σημειώνει η Focus Economics, ενώ η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν τριπλασιάστηκε το 1ο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021, η οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε σχεδόν στο μισό κατά το τρίμηνο αυτό. Η ανεργία μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο σε συνδυασμό με μια δυναμική τουριστική βιομηχανία. Τον Ιούνιο, οι αφίξεις έφτασαν το 89% του επιπέδου ρεκόρ του 2019, ενώ τα έσοδα το ξεπέρασαν.

Ωστόσο, στο τρίτο τρίμηνο, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν προοπτικές για απώλειες. Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις τουριστών, που πιθανόν να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2019, θα προσφέρουν στήριξη στη μεγέθυνση.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Focus Economics, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να μετριαστεί το 2022 εν μέσω της επιδείνωσης της εξωτερικής ζήτησης και του αυξημένου πληθωρισμού. Η ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ και μια τουριστική βιομηχανία που μπορεί να υπερβεί το προ-πανδημικό επίπεδο αναμένεται να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη το 2022. Οι πιθανές διαταραχές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και οι προκλήσεις βιωσιμότητας του χρέους ενέχουν κινδύνους. Ο πληθωρισμός έφτασε στο 11,3% τον Ιούλιο από το υψηλό του Ιουνίου 11,6%. Οι χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και βενζίνης, η χαμηλότερη ζήτηση και οι πρόσφατοι φόβοι παγκόσμιας ύφεσης οδήγησαν σε ελαφρώς πιο μέτριες πιέσεις στις τιμές.

Πηγές:

Δείκτης Ανάκαμψης: Υπολογισμοί του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Our World in Data.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Δείκτης Ανάκαμψης: Αποτελείται από πέντε επιμέρους δείκτες ο καθένας από τους οποίους από επιμέρους μεταβλητές με βάση της εξής μεθοδολογία.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Πρόκειται για το μέσο όρο των ημερήσιων θανάτων από covid-19 σε εβδομαδιαία βάση.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Επαγγελματικός προσανατολισμός για μαθητές ακριτικών νησιών από το ΟΠΑ και την Grant Thornton
Academia |

Επαγγελματικός προσανατολισμός για μαθητές ακριτικών νησιών από το ΟΠΑ και την Grant Thornton

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και η εταιρία Grant Thornton στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς συνεργάζονται για να προσφέρουν στους μαθητές και τις μαθήτριες της Β’ και Γ’ Λυκείου των ακριτικών νησιών επαγγελματικό προσανατολισμό με βάση τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει το ΟΠΑ.