Ισχυρές πιέσεις δέχονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου, μετά και τη νέα διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία. Σήμερα είναι αργία στις αμερικανικές αγορές, λόγω της ημέρας της εργασίας (Labor Day).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,6%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να χάνει 2,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,87% στις 7.217 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 2,84% στις 12.679 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,11% στις 6.037 μονάδες.

Οι ανησυχίες

Νέες ανησυχίες έχει προκαλέσει η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, περιορίζοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και εντείνοντας τους κινδύνους ύφεσης στο μπλοκ.

Αν και η Gazprom ανακοίνωσε ότι η αναστολή οφειλόταν σε τεχνικό σφάλμα, η απόφαση ήρθε λίγες ώρες αφότου οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν σχέδια για επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα έσοδα που ρέουν στη Μόσχα, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εισβολής της στην Ουκρανία.

Πιέσεις

Η απόφαση αυτή οδηγεί το ευρώ κάτω από τα 0,99 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, καθιστώντας ασφυκτική την πίεση προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες που ήδη μαστίζονται από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Με τις αποτιμήσεις των μετοχών και των ομολόγων να πέφτουν ταυτόχρονα, οι επενδυτές θα πρέπει να επιδιώκουν να βγουν από τις «στρεβλωμένες αγορές», σύμφωνα με τον Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz.«Υπήρξε μια εποχή που όλες οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ανέβηκαν – μετοχές και ομόλογα – και ξεχάσαμε τους συσχετισμούς. Αλλά αυτό που δίδαξαν οι αγορές από τα μέσα Αυγούστου, είναι ότι μπορούν να κινηθούν ταυτόχρονα προς την ίδια κατεύθυνση», ανέφερε ο El – Erian.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης