Με βουτιά στα επίπεδα των 830 μονάδων παρακολούθησε το ενεργειακό πόκερ μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας το ελληνικό χρηματιστήριο, αποτυπώνοντας το πολύπλοκο περιβάλλον το οποίο καλούνται να διαχειριστούν οι αγορές, ένθεν και ένθεν.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,83% στις 829,34 μονάδες, με τον τζίρο να ανεβαίνει στα 70 εκατ. λόγω των αρκετών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω πακέτων (12,6 εκατ. τεμάχια).

Διαβάστε επίσης: Morgan Stanley: Η Ελλάδα θα έχει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη

Απόντες οι αγοραστές

Η αγορά στερήθηκε τους αγοραστές που χρειαζόταν ώστε να μην βρεθεί λίγες μονάδες πάνω από τη στήριξη των 825 μονάδων, αλλά δεν τους βρήκε. Και πως άλλωστε να ενεργοποιήσει τις άμυνες, όταν όλοι παρακολουθούν το πρωτοφανές πόκερ μεταξύ Κρεμλίνου και Βρυξελλών με “εργαλείο” τις ροές του φυσικού αερίου. Όταν μια ήπειρος απειλείται με ενεργειακή ασφαυξία, οι αγορές δεν μπορούν παρά να πατήσουν το κουμπί του risk off, προκειμένου να μην εκτεθούν στο πολύ σοβαρό πλέον ενδεχόμενο της ύφεσης.

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Τι κι αν η Morgan Stanley σήμερα επιβεβαίωσε ότι διατηρεί  «εποικοδομητική» στάση για την ελληνική οικονομία, αναμένοντας περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών”; Οι αγορές βλέπουν τη σχεδόν σίγουρη πλέον είσοδο της Ευρωζώνης σε ύφεση, αφού το υψηλό επίπεδο των τιμών ρεύματος προσθέτει ένα ακόμα ρίσκο, καθώς η Ευρώπη οδεύει προς τον χειμώνα με αβέβαιη την ομαλή παροχή ποσοτήτων φυσικού αερίου.Και το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από αυτό το δύσκολο μείγμα το οποίο πρέπει να διαχειριστεί η Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάζει αύξηση των επιτοκίων την προσεχή Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Trader24, η διστακτικότητα είναι εμφανής, με τα βλέμματα να πέφτουν πλέον στην επικείμενη ανακοίνωση της ΕΚΤ σχετικά με την επιτοκιακή της στόχευση, εν μέσω σοβαρών πληθωριστικών πιέσεων εντός Ευρωζώνης, σε επίπεδα ρεκόρ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ισχυρές ήταν οι απώλειες σε Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Τιτάν, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Aegean, Quest, Σαράντης, Εθνική και Λάμδα.  Με σημαντική πτώση έκλεισαν οι Coca Cola, Alpha Βank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Eurobank, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ο ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε κατά 1,69%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών