Αμετάβλητες αναμένεται να παραμείνουν οι ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου για τον Οκτώβριο κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, όπως ανέφεραν έξι πηγές του Οργανισμού στο Reuters, αν και ορισμένες από αυτές δεν απέκλειαν μια μικρή μείωση παραγωγή ώστε να ενισχυθούν οι τιμές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει λόγω των φόβων για οικονομική ύφεση

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – δηλαδή ο OPEΚ+ – αναμένεται να αλλάξουν την υπάρχουσα πολιτική τους, δήλωσαν οι πηγές του OPEΚ+.

Ωστόσο, τρεις από τις πηγές είπαν ότι η ομάδα των παραγωγών πετρελαίου θα μπορούσε επίσης να συζητήσει ακόμα και το ενδεχόμενο μιας μικρής μείωσης κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως (bpd).

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Ρότα για χαμηλά 4 εβδομάδων οι τιμές – Τη Δευτέρα η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+

Ο παράγοντας Ιράν

Η συνεδρίαση του ΟΠΕC+ της Δευτέρας πραγματοποιείται σε ένα περίπλοκο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ώθησης της προσφοράς από το ιρανικό αργό που θα επιστρέψει στην αγορά, εάν η Τεχεράνη καταφέρει να αναβιώσει τη συμφωνία της για την πυρηνική ενέργεια του 2015, με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που υποστηρίζουν την ιδέα περιορισμού της τιμής του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού, λόγω της στρατιωτικής της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου της στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, έχουν περικοπεί περαιτέρω, γεγονός που είναι πιθανό να πυροδοτήσει νέα άλματα στις τιμές.

Διαβάστε επίσης: G7: Εγκρίθηκε το σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού και των πετρελαϊκών προϊόντων

Το αργό πετρέλαιο Brent έχει υποχωρήσει σε περίπου 95 δολάρια το βαρέλι από 120 δολάρια τον Ιούνιο υπό τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση και ύφεση στη Δύση.

Το Ιράν αναμένεται να προσθέτει 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην προσφορά ή 1% της παγκόσμιας ζήτησης εάν χαλαρώσουν οι κυρώσεις, αν και οι προοπτικές για μια πυρηνική συμφωνία φάνηκαν λιγότερο σαφείς, την Παρασκευή.

Τον περασμένο μήνα, ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, επισήμανε την πιθανότητα περικοπών της παραγωγής για να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί ως υπερβολική πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Τα σημάδια που προκύπτουν από τη φυσική αγορά, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι η προσφορά παραμένει περιορισμένη και πολλά κράτη του ΟΠΕΚ παράγουν κάτω από τους στόχους, ενώ οι νέες δυτικές κυρώσεις απειλούν τις ρωσικές εξαγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή