Με μικτά πρόσημα έκλεισαν και σήμερα οι ασιατικές αγορές, με τις κεντρικές τράπεζες στην Κίνα και την Αυστραλία να θολώνουν το τοπίο με τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας κατάφερε και μείωσε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες του και έκλεισε οριακά υψηλότερα, ενώ σταθεροποιητικά έκλεισε και ο Topix.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,42%. Ο Shanghai Composite της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε αύξηση 1,01% και ο Shenzhen Component έκλεισε κατά 0,655% υψηλότερο.
Ο Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε ελάχιστα και ο Kosdaq κέρδισε 0,68%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα.
- Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σημαντικές απώλειες- Άντεξε το Λονδίνο
Αύξηση επιτοκίων
Η Reserve Bank of Australia αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στο 2,35%, όπως αναμενόταν από αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί τις καταναλωτικές δαπάνες και τους παράγοντες που τις οδηγούν, κάτι που θα είναι «βασικός καθοριστικός παράγοντας για το πόσο γρήγορα θα αυξήσει τα επιτόκια», ανέφερε η ανακοίνωση της τράπεζας.
Από την άλλη, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την αναλογία υποχρεωτικών συναλλαγματικών αποθεματικών, ή το ποσό των συναλλαγματικών αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για να βελτιώσει την ικανότητα τους να χρησιμοποιούν κεφάλαια συναλλάγματος. Από τις 15 Σεπτεμβρίου, το RRR θα είναι 6%, από 8%.
«Αυτή η περικοπή θα συμβάλει στην αύξηση της ρευστότητας συναλλάγματος και συνεπώς στη μείωση της πίεσης στο γιεν», σχολίασαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.