Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, πλην εκείνης του Λονδίνου στην οποία επικράτησε ικανοποίηση μετά την ανάδειξη της νέας πρωθυπουργού της χώρας, καθώς το ενεργειακό πόκερ μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης συνεχίζεται, με βασικό “εργαλείο” του Κρεμλίνου τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να χάνει 4,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,09% στις 7.287 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,22% στις 12.760 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,20% στις 6.093 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά ομόλογα: Το κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 ασκεί πιέσεις στις τιμές

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Dechra Pharmaceuticals υποχώρησαν 9,7%, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για ολόκληρο το έτος. Η Dechra ανακοίνωσε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν 13,8% στα 681,8 εκατομμύρια στερλίνες για το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου.

Ο κίνδυνος της ύφεσης

Νέες ανησυχίες έχει προκαλέσει η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, περιορίζοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και εντείνοντας τους κινδύνους ύφεσης στο μπλοκ.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επαναληφθούν πλήρως έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η απόφαση αυτή οδηγεί το ευρώ κάτω από τα 0,99 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, καθιστώντας ασφυκτική την πίεση προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες που ήδη μαστίζονται από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν σίγουρη πλέον την είσοδο της Ευρωζώνης σε ύφεση, με έρευνες που ανακοινώθηκαν σήμερα να δείχνουν βαθύτερη κρίση του κόστους διαβίωσης και ζοφερές προοπτικές που κάνουν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς στις δαπάνες τους. Αν και υπήρξε κάποια χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, σύμφωνα με τις έρευνες, αυτές παρέμειναν υψηλές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υπό πίεση καθώς ο πληθωρισμός έφθασε το 9,1% τον Αύγουστο.

«Οι έρευνες PMI διαμηνύουν ότι η Ευρωζώνη εισέρχεται νωρίτερα στην ύφεση από ό,τι θεωρούσαμε, με επικεφαλής τη Γερμανία και τώρα βλέπουμε ότι η Ευρωζώνη θα έχει ύφεση για τρία τρίμηνα», δήλωσε στέλεχος της Royal Bank of Canada. Η προοπτική της ύφεσης έπληξε την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, η οποία μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με άλλη έρευνα.

Νέα πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Από την άλλη, υποστηρικτικά φαίνεται να λειτούργησε η ανάδειξη στη θέση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου (στην τρίτη εναλλαγή από το 2015) της μέχρι σήμερα υπουργού Εξωτερικών, Λιζ Τρας. Μια πολιτικός, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι θέλει να γίνει η νέα Μάργκαρετ Θάτσερ, με το μόνο σίγουρο είναι ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας πρωθυπουργού θα αφορά στην ενέργεια.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δέχθηκε ενεργειακούς κλυδωνισμούς

Με βουτιά στα επίπεδα των 830 μονάδων παρακολούθησε το ενεργειακό πόκερ μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας το ελληνικό χρηματιστήριο, αποτυπώνοντας το πολύπλοκο περιβάλλον το οποίο καλούνται να διαχειριστούν οι αγορές, ένθεν και ένθεν.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,83% στις 829,34 μονάδες, με τον τζίρο να ανεβαίνει στα 70 εκατ. λόγω των αρκετών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω πακέτων (12,6 εκατ. τεμάχια).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές