Οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεχίζουν να αποτυπώνονται στις αγορές, με τους δείκτες της περιοχής να κινούνται σε αρνητικά εδάφη σήμερα, μετά τη χθεσινή ανοδική ανάπαυλα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,85%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,08% στις 7.221 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,71% στις 12.781 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,61% στις 6.067 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της χώρας, υποχωρεί περίπου 10%. Η Uniper έχει πληγεί από τη Ρωσία που διακόπτει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Klaus-Dieter Maubach να εκτιμά ότι «τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά» όσον αφορά την αστάθεια της αγοράς φυσικού αερίου.

Η Siemens Energy, την οποία η ρωσική Gazprom κατηγορεί ότι απέτυχε να επιδιορθώσει τον ελαττωματικό εξοπλισμό για τον Nord Stream I, υποχωρεί κατά 6%.

Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Οι ανησυχίες των αγορών έχουν εστιάσει στις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την αυριανή συνεδρίασή της, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Ωστόσο, μια μεγάλη και απότομη μείωση της προσφοράς χρήματος ενδεχομένως να πλήξει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία ήδη παραπαίει προς την ύφεση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΕΚΤ πιθανόν να θυσιάσει την ανάπτυξη έναντι του πληθωρισμού, καθώς ο βασικός ρόλος της είναι η σταθερότητα των τιμών. «Μια βασική απόκλιση από τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ είναι ότι ο κύκλος της σύσφιξης θα είναι λιγότερο ευαίσθητος στην ύφεση από όσο πιστεύαμε», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Mark Wall.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές