Το πρόσφατο συγχρονισμένο selloff σε μετοχές και ομόλογα έχει θέσει υπό αμφισβήτηση μια από τις πιο δημοφιλείς στρατηγικές για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές: το χαρτοφυλάκιο 60/40.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Global Research που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το χαρτοφυλάκιο 60/40 – ένας συνδυασμός μετοχών 60% και ομολόγων 40% – μειώθηκε κατά 19,4% το δωδεκάμηνο που έληξε στο τέλος Αυγούστου, καταγράφοντας τη χειρότερη χρονιά από το 1936.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, ο S&P 500 σημείωσε πτώση άνω του 16% σε ετήσια βάση, ενώ τα μακροπρόθεσμα ομόλογα υποχώρησαν πάνω από 20% και οι εταιρικές πιστώσεις επενδυτικού βαθμού υποχώρησαν κατά 13%.

Διαβάστε επίσης – Έρευνα BofA: Τι «βλέπουν» για τις αγορές και τις οικονομίες 284 fund managers 

Το «τυπικό ράλι των αρκούδων»

Μετά από ράλι από τα χαμηλά των μέσων Ιουνίου έως τα υψηλά των μέσων Αυγούστου, ο S&P 500 έχει διαγράψει περίπου το μισό από το κέρδος του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σύμφωνα με την BofA αυτό είναι ένα ακόμα σημάδια ενός «τυπικού ράλι bear market ». Συμπεριλαμβανομένων των απωλειών της περασμένης εβδομάδας, ο S&P 500 έχει πτώση περίπου 17,6% μέχρι στιγμής φέτος.

Διαβάστε επίσης – BofA: Το «σοκ της ύφεσης» πλήττει τις αγορές

«Ο Σεπτέμβριος ήταν εποχιακά ένας αδύναμος μήνας (δεύτερη ασθενέστερη μέση απόδοση +0,1% & ποσοστό επιτυχίας 56%) και αναμένουμε περισσότερο πόνο στην αγορά με την πρόβλεψή μας για 3.600 μονάδες για τον S&P στο τέλος του έτους», πρόσθεσαν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Η κακή απόδοση του χαρτοφυλακίου 60/40 φέτος δείχνει ότι οι προκλήσεις για τους επενδυτές δεν έχουν έρθει μόνο στο χρηματιστήριο αλλά και στην αγορά ομολόγων.

«Οι σύντομες, ταυτόχρονες μειώσεις των μετοχών και των ομολόγων δεν είναι ασυνήθιστες, όπως δείχνει το διάγραμμά μας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Vanguard για την Αμερική, Roger Aliaga-Díaz.

«Οι ονομαστικές συνολικές αποδόσεις τόσο των αμερικανικών μετοχών όσο και των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, που προβάλλονται μηνιαίως από τις αρχές του 1976, ήταν αρνητικές σχεδόν στο 15% των περιπτώσεων», έγραψε ο Aliaga-Díaz.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές