Μπορεί η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν επιβάλει μια σειρά κυρώσεων κατά τη Μόσχας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η Ρωσία να απαντά με -ενεργειακά κυρίως- αντίμετρα, ωστόσο υπάρχει ένας τομέας που όχι μόνο δεν δείχνει να έχει πληγεί, αλλά αντιθέτως καταγράφει μεγάλη άνθιση.

Όπως γράφει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο στοιχεία η  Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τις αγορές βασικών βιομηχανικών μετάλλων από τη Ρωσία μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Τονίζει δε, ότι οι αγορές αυτές καταδεικνύουν επί της ουσίας, τη δυσκολία της Δύσης να ασκήσει πίεση στη ρωσική οικονομία, η οποία έχει καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, το νόμισμά της εκτινάσσεται, ενώ τα αυξημένα έσοδα από το πετρέλαιο έχουν συμβάλει στην αντιστάθμιση του αντίκτυπου των κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Στα 158 δισ. ευρώ τα κέρδη από το πετρέλαιο μετά την εισβολή

Σύμφωνα με τα επίσημα εμπορικά στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters από τη βάση δεδομένων Comtrade των Ηνωμένων Εθνών, οι εισαγωγές αλουμινίου και νικελίου από την ΕΕ και τις ΗΠΑ των κύριων προϊόντων βασικών μετάλλων της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Μαρτίου-Ιουνίου αυξήθηκαν έως και 70%. Και η συνολική τους αξία ανέρχεται σε 1,98 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Μπορούμε να αλλάξουμε την (ενεργειακή) μοίρα μας;

Οι εξαιρέσεις των μετάλλων

Η Δύση έχει επιβάλει επανειλημμένα κύματα κυρώσεων σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών προϊόντων, ανθρώπων και φορέων, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει εξαιρέσει σε μεγάλο βαθμό τον τομέα των βιομηχανικών μετάλλων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν πάρει τα μαθήματα μετά από τεράστια αναστάτωση στους τομείς των κατασκευών, των αυτοκινήτων και της ηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκαν από κυρώσεις που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο ρωσικό αλουμίνιο το 2018. Οι τιμές και των δύο μετάλλων εκτινάχθηκαν στα ύψη λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου υπό τους φόβους ότι οι κυρώσεις ή τα δύσκολα logistics θα εμπόδιζαν τις αποστολές.

Ωστόσο, αυτοί οι φόβοι ήταν αβάσιμοι, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρωσικές εξαγωγές κατά τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο ήταν σχετικά ισχυρές. «Οι μηχανισμοί της αγοράς λειτουργούν», δήλωσε ο αναλυτής της Julius Baer, ​​Carsten Menke, αναφερόμενος στις ρωσικές αποστολές μετάλλων.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ακατέργαστου αλουμινίου από τη Ρωσία, αντλώντας κατά μέσο όρο 78.207 τόνους το μήνα Μάρτιο-Ιούνιο, 13% περισσότερο από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στο νικέλιο, η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το Nornickel της χώρας αποτελεί περίπου το 15%-20% του παγκόσμιου νικελίου για μπαταρίες.

Οι εισαγωγές νικελίου από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 70% και στην ΕΕ κατά 22%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή