Εκρηκτική αύξηση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Ευρώπη, ανακτώντας σχεδόν το σύνολο της προηγούμενης βουτιάς.

Η Ευρώπη μαστίζεται από την ενεργειακή κρίση και με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά, οι χώρες αυξάνουν τις προμήθειες μαύρου χρυσού προκειμένου να περιορίσουν τα προβλήματα.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές σε ευρωπαίους αγοραστές αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, καθώς ορισμένα διυλιστήρια συνεχίζουν να προμηθεύονται βαρέλια, ακόμη και μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που μελετά το Bloomberg, οι συνολικές ροές αυξήθηκαν στα 3,41 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περίοδο έως τις 19 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης – Το διαζύγιο από το πετρέλαιο μπορεί να είναι μόνιμο

Προορισμός η Μεσόγειος

Όλη η αύξηση αφορούσε την Ευρώπη, με τις αποστολές σε πελάτες στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας να αυξάνονται. Η μεγαλύτερη άνοδος, κατά 140.000 βαρέλια την ημέρα, καταγράφηκε στις εξαγωγές προς τις μεσογειακές χώρες.

Η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης – Σαουδική Αραβία: Ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να προσαρμοστεί στις προκλήσεις μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου

Η Μόσχα αναπτύσσει επίσης νέες αγορές για το αργό της. Ένα τρίτο δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς τη Σρι Λάνκα και δύο πλοία έχουν φτάσει στο El Hamra στις ακτές της Μεσογείου της Αιγύπτου μετά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα τον περασμένο μήνα. Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, το καθεστώς των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ενδιαφέρεται να αγοράσει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία.

Το βλέμμα στην Ασία

Με βάση τους τρέχοντες προορισμούς, η μέση ροή ρωσικού αργού προς την Ασία συνέχισε να μειώνεται, στα 1,71 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 19 Αυγούστου, από περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ενώ η Ινδία διατηρεί την όρεξή της για ρωσικό πετρέλαιο, τα διυλιστήρια της λαμβάνουν μικρότερες εκπτώσεις από ό,τι πριν από λίγους μήνες.

Οι εισροές από τους εξαγωγικούς δασμούς του αργού παραμένουν υψηλότερες από ό,τι πριν από τον πόλεμο, με το μέσο εισόδημα τεσσάρων εβδομάδων να ανακάμπτει στα 175 εκατομμύρια δολάρια, την περίοδο έως τις 19 Αυγούστου.

Ο όγκος που αποστέλλεται από τη Ρωσία στη βόρεια Ευρώπη τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 19 Αυγούστου αυξήθηκε, κατά μέσο όρο 398.000 βαρέλια την ημέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης