
Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται ένα πλαφόν ύψους 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε ένα προσχέδιο προτάσεων, το οποίο αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι συνέστησε στα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς όπως αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια άνθρακα, που επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, σε 200 ευρώ η MWh.
Η τρέχουσα τιμή spot για την ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, το περιφερειακό σημείο αναφοράς, είναι πάνω από 450 ευρώ ανά MWh. Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί επειδή είναι συνδεδεμένες με την τιμή του φυσικού αερίου, είτε η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται με φυσικό αέριο είτε με άλλα μέσα. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 10 φορές υψηλότερες, σε σύγκριση με τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι ένα τέτοιο πλαφόν θα μιμείται «τα αποτελέσματα της αγοράς, που θα μπορούσαν να αναμένονται εάν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούσαν κανονικά».
Υπογραμμίζει επίσης, ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να μην αποθαρρύνει τις μελλοντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες που δεν παράγουν φυσικό αέριο.
Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη στα πρόθυρα κρίσης
Μείωση της κατανάλωσης
Η Κομισιόν εισηγείται επίσης έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% κατά τις ώρες αιχμής των τιμών, μια πρόταση την οποία -σύμφωνα με τους FT- έχει καταθέσει και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το έγγραφο της επιτροπής προειδοποιεί ότι τα κίνητρα που θα αποφασιστούν θα πρέπει να είναι «οικονομικά αποδοτικά».
Οι προτάσεις πρόκειται να συζητηθούν από διπλωμάτες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ την Τετάρτη, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.
Αρκετά κράτη μέλη έχουν παραπονεθεί ότι οι Βρυξέλλες δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα.


Latest News

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος