Mε μικτά πρόσημα τελικά κατάφεραν να κλείσουν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς κατάφεραν να απορροφήσουν τις πιέσεις που προκάλεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, αφού βρήκαν σημαντικά στηρίγματα στον τραπεζικό κλάδο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,33% στις 7.262 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 12.904 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,33% στις 6.125 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Άλμα τραπεζών και θετικό κλείσιμο στο ΧΑ

Στο επίκεντρο η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο, καθώς αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει  τον ιστορικό υψηλό πληθωρισμό, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα για την Ευρώπη. Παράλληλα, τόνισε ότι το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμιστούν ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για τη σταθερότητα των τιμών.

«Αυτό το σημαντικό βήμα προωθεί τη μετάβαση από το επικρατούν εξαιρετικά διευκολυντικό επίπεδο των επιτοκίων πολιτικής σε επίπεδα που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο 2% της ΕΚΤ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε ότι «αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αυτό που προβλημάτισε πάντως τις αγορές είναι η επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στην οικονομία. Πάντως, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές