Ανοδικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα αφαιρέσει το ανώτατο όριο τόκων από τις κρατικές καταθέσεις, καθώς αύξησε τα επιτόκια πάνω από το 0% για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.

Η ΕΚΤ είπε ότι θα αφαιρέσει προσωρινά το όριο του 0% για την αποζημίωση των κρατικών καταθέσεων. Αυτό μειώνει το κίνητρο για μετατόπιση δισεκατομμυρίων ευρώ δημόσιου χρήματος από μετρητά σε βραχυπρόθεσμο χρέος, το οποίο οδήγησε πρόσφατα σε selloff που ανέβασε την απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων έως και 21 μονάδες βάσης στο 1,31%.

Διαβάστε επίσης – Τα γεράκια μίλησαν: Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η ΕΚΤ

«Αυτή η αλλαγή θα αποτρέψει μια απότομη εκροή καταθέσεων στην αγορά, τη στιγμή που ορισμένα τμήματα των αγορών repo της ζώνης του ευρώ παρουσιάζουν σημάδια έλλειψης εξασφαλίσεων και θα επιτρέψει μια εις βάθος αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι αγορές χρήματος προσαρμόζονται στην επιστροφή στα θετικά επιτόκια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης – Η προσδοκία για πιο ήπια σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ ενισχύει τις τιμές των ομολόγων

Η απόφαση της ΕΚΤ

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ από τις 14 Σεπτεμβρίου, τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατών της ευρωζώνης στις εθνικές κεντρικές τους τράπεζες θα λαμβάνουν ως αποζημίωση το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο αυξήθηκε στο 0,75% την Πέμπτη.

Το νέο καθεστώς θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 30 Απριλίου 2023.

Η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων, από τα πιο ευαίσθητα στις αλλαγές πολιτικής, αυξήθηκε έως και 21 μονάδες βάσης στο 1,31%. Η ανησυχία για το ανώτατο όριο επιτοκίου 0% σε τέτοιες καταθέσεις ήταν βασικός μοχλός των επιτοκίων της αγοράς χρήματος τις τελευταίες ημέρες. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,22% με το spread να διαμορφώνεται στις 250 μονάδες.

Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 75 μονάδες βάσης, όπως προέβλεψε η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Οι προσδοκίες για μια μεγάλη αύξηση είχαν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να υπογραμμίζουν την ανάγκη να δράσουν γρήγορα για να μετριαστεί ο πληθωρισμός που τρέχει με ετήσιο ρυθμό άνω του 9%. Κι αυτό παρά τις ελλείψεις φυσικού αερίου που απειλούν να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Οι traders τιμολογούν τώρα αυξήσεις κατά 60 μονάδες βάσης για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Η αύξηση των επιτοκίων απέτυχε να παράσχει στήριξη στο ευρώ , το οποίο υποχώρησε κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο, παρόλο που η ΕΚΤ υποσχέθηκε «αρκετές» περαιτέρω αυξήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές