Στη δημιουργία «ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων», προχωρεί η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα «ψηφιακό αρχείο» όπου θα καταγράφονται οι δεξιότητες που αποκτά – στην πορεία – ο εργαζόμενος και ο άνεργος, προκειμένου να διεκδικήσει μια νέα θέση εργασίας στο μέλλον. Σε συγκεκριμένο ιστότοπο (skills.gov.gr), θα καταγράφονται οι δεξιότητες ανέργων και εργαζομένων, δημιουργώντας ένα αρχείο με το σύνολο των δεξιοτήτων τους.

Στο συγκεκριμένο λογαριασμό θα πιστώνεται το ποσό των 1.500 ευρώ προκειμένου ο δικαιούχος να τα χρησιμοποιήσει για την συμμετοχή του σε προγράμματα κατάρτισης και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους. Η σχετική διαδικασία  θα πιστοποιείται μέσω του ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων.

Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Πότε κλείνουν οι εκκρεμείς υποθέσεις για επικουρικές και εφάπαξ

Η ΚΥΑ

Η λειτουργία της νέας πλατφόρμας αλλά και του «ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων» προβλέπεται κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερακκάκης, σε εφαρμογή του νόμου για την αναδιοργάνωση του πρώην ΟΑΕΔ (νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – ΔΥΠΑ). Ταυτοχρόνως σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ορίστηκε ότι η αξία των δικαιωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που θα χορηγηθούν μέσω των Ατομικών Λογαριασμών Δεξιοτήτων στους δικαιούχους ανέργους και εργαζόμενους, που θα είναι 1.500 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Ο ατομικός λογαριασμός

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση δημιουργείται άμεσα για  κάθε καταρτιζόμενο ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων, στον οποίο θα μπορούν να πιστώνονται δικαιώματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που αντιστοιχούν σε «πιστωτικές μονάδες» οι οποίες θα  εξαργυρώνονται σε υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης ή πιστοποίησης. Τα δικαιώματα αυτά, θα μπορούν να παρέχονται και μέσω επιταγών κατάρτισης (vouchers).

Στην πράξη, ο ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων θα λειτουργεί και ως ψηφιακό αρχείο που θα περιέχει ενδεικτικά τις πληροφορίες  που είναι απαραίτητες για την ταυτοποίηση του κατόχου του, κάθε μορφής εκπαίδευση και κατάρτιση που έχει λάβει ο κάτοχος του λογαριασμού, το σύνολο της επιδοτούμενης κατάρτισης που έχει λάβει και τα ποσά της επιδότησης που αντιστοιχούν σε αυτή. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει και τα διαθέσιμα δικαιώματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης του κατόχου του λογαριασμού.

Η διαχείρισή του, θα γίνεται μέσα από ειδική πλατφόρμα στην οποία θα διαθέτουν διαπιστευμένη πρόσβαση οι καταρτιζόμενοι, οι εργοδότες τους στην περίπτωση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ, για λόγους αντιστοίχισης της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας.

Ο ατομικός αυτός λογαριασμός δεξιοτήτων θα αποτελεί για τον ίδιο τον κάτοχο, ένα σημαντικό μέσο απόδειξης κατοχής υφιστάμενων δεξιοτήτων και απόκτησης νέων, ένα «ψηφιακό αρχείο» προκειμένου να διαπιστωθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, εάν και πότε ο κάτοχος του λογαριασμού είναι δικαιούχος επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ή για να υποστηριχθεί στην προσπάθειά του να ενταχθεί ή να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Στην υπουργική απόφαση, καθορίζεται ο τρόπος που θα «διαβάζονται» οι πιστωτικές μονάδες του κάθε δικαιούχου και ξεκαθαρίζεται ότι για τα δύο επόμενα έτη, δικαιούχοι ατομικού λογαριασμού μπορούν να είναι μόνο οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. και οι απασχολούμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Οι δικαιούχοι με βάση τα στοιχεία στον λογαριασμό τους, θα λαμβάνουν πιστωτικές μονάδες που θα μετατρέπονται σε χρήματα τα οποία και θα δαπανούνται για  κατάρτιση, συμβουλευτική και πιστοποίηση, με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητάς τους στην αγορά εργασίας. Κατά την πρώτη φάση εφαρμογής των ατομικών λογαριασμών, ο δικαιούχος θα πρέπει να  εξαργυρώσει τις χρηματικές – πιστωτικές του μονάδες, αποκλειστικά σε υπηρεσίες συμβουλευτικής ή και κατάρτισης ή και πιστοποίησης εντός, 6 μηνών από την πίστωση στον λογαριασμό του.

Η επιλογή θα γίνεται μεταξύ παρόχων που ανήκουν στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ.

Τα πρώτα δύο χρόνια, που αντιστοιχούν στην πρώτη φάση  ανάπτυξης του νέου συστήματος, η λειτουργία θα είναι πιλοτική. Τη ευθύνη του συστήματος, θα έχουν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών με τη ΔΥΠΑ να ορίζεται αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση και εφαρμογή του συστήματος των ατομικών λογαριασμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax