Να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους χιλιάδες καταναλωτές, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου που μέσα σε λίγα χρόνια εμπιστεύθηκαν και συνδέθηκαν με τα δίκτυα φυσικού αερίου, ζήτησε ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), Λεωνίδας Μπακούρας.

Μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου από την 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπακούρας, αφού αναφέρθηκε στην ταχύτητα με την οποία σημειώθηκε η μετάβαση προς το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι μέχρι την έκρηξη της ενεργειακής κρίσης «όπου δεν υπήρχε αέριο δεν ήταν ανταγωνιστική η βιομηχανία».

Τα οφέλη και το μέλλον

Αναφερόμενος στα οφέλη του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι συνέβαλε στο να λυθεί το θέμα της αιθαλομίχλης τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στον Βόλο. Πρέπει να βρεθεί λύση για τους ανθρώπους που επένδυσαν στο φυσικό αέριο, σημείωσε ο κ. Μπακούρας, προσθέτοντας ότι ανακύπτει ζήτημα με το τι θα γίνουν οι μελλοντικές επενδύσεις. «Δημιουργήσαμε 3.000 θέσεις εργασίας», είπε, περιγράφοντας το φυσικό αέριο ως ένα καύσιμο που θα φέρει το μέλλον – ενώ παράλληλα οι αγωγοί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά «πράσινων» καυσίμων, όπως το βιομεθάνιο. Όπως υποστήριξε, αυτό που λείπει για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών είναι το νομικό πλαίσιο, το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αξίζει να δημιουργηθεί γρήγορα, ακόμα και αν χρειαστεί «να το πάρουμε copy – paste από το εξωτερικό».

«Με ρωτούσαν τι θα γίνει αν οι Ρώσοι κλείσουν τη στρόφιγγα, και απαντούσα ότι υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις» εξήγησε ο κ. Μπακούρας αναφερόμενος στο διάστημα πριν την έκρηξη της ενεργειακής κρίσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι όταν δημιουργήθηκε το TTF (το ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας) δεν σκέφτηκαν ότι δεν υπάρχουν πολλοί «παίκτες», αλλά η πλειοψηφία των ποσοτήτων αερίου προέρχεται από έναν προμηθευτή, τη Ρωσία.

Όχι πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο

Ο διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ τάχθηκε κατά της επιβολής πλαφόν αποκλειστικά στις τιμές του αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία (πρόταση Κομισιόν), τονίζοντας ότι το πλαφόν πρέπει να αφορά όλους τους προμηθευτές.

Τέλος, σημείωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα καμπάνια για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι καυστήρες αερίου τον χειμώνα ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μέτρα που να μπορούν να στηρίξουν, μεταξύ άλλων, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.

Πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση χωρίς να «σβήσουν» οι βιομηχανίες και οι οικιακοί καταναλωτές, που ταλαιπωρούνται από το 2009, κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News