Οι λογαριασμοί ρεύματος για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα εκτοξευθούν κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ τον χειμώνα, με την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης να αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους, αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, τονίζοντας την ανάγκη κρατικών παρεμβάσεων.

Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρώπης, εκτιμούν οι αναλυτές.

Υποτίμηση

«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις διαρθρωτικές επιπτώσεις της κρίσης», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. «Πιστεύουμε ότι αυτές θα είναι ακόμη βαθύτερες από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970».

Οι αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας πιέζουν τις κυβερνήσεις να απαλύνουν το βάρος που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μέτρα που περιλαμβάνουν ανώτατα όρια στην τιμή του φυσικού αερίου και αναστολή της διαπραγμάτευσης παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας. Η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται επίσης υπέρ της επιβολής έκτακτων φόρων στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Η επιβολή πλαφόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 650 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ, και να προσφέρει στους καταναλωτές και τις αγορές κάποια ανακούφιση. Παράλληλα, θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να μην επιβάλουν φόρο στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των εταιρειών ενέργειας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια