
Η κυβέρνηση δίνει κίνητρα στην παρούσα συγκυρία στα νοικοκυριά που έχουν τη υποδομή και τη δυνατότητα να το κάνουν, να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο. Θα είναι πιο φθηνό αν θερμανθούν με πετρέλαιο παρά με φυσικό αέριο φέτος, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 86η ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει στήριξη και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, κάτι το οποίο θα εξειδικευτεί τις επόμενες μέρες.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παρέμβαση «στην αντλία», ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να δοθεί έτσι κίνητρο για χρήση του εν λόγω καυσίμου έναντι του φυσικού αερίου.
Διαβάστε επίσης: Πακέτο ΔΕΘ: Ποιοι θα λάβουν διπλό επίδομα θέρμανσης, για ποιους και πότε «παγώνει» το τέλος επιτηδεύματος
Παράλληλα με την παρέμβαση αυτή, το επίδομα θέρμανσης θα επεκταθεί στα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα υπάρξει επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία θα καλύπτεται από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Διαβάστε επίσης: ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: Εντός των επόμενων 15 ημερών η δοκιμαστική λειτουργία της «Πτολεμαΐδα 5»
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του αερίου, όμως θα είναι «λογική», θα είναι δηλαδή πολύ χαμηλότερη από την εμπορική τιμή του φυσικού αερίου
Νωρίτερα, προανήγγειλε γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου «και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό». Στόχος την παρέμβασης, μια «σχετικά λογική» τιμή για το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου για τους καταναλωτές θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την εμπορική του τιμή.
Σε ό, τι αφορά την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, σε αντιστάθμισμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η αντιπολίτευση αποκρύπτει ότι η παραγωγή λιγνίτη μειώνεται εδώ και μια δεκατία και ότι πολλές μονάδες φτάνουν στο τέλος της ζωής τους.
Ξεκαθάρισε ότι η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή «είναι μονόδρομος ως μακροχρόνια πολιτική», γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει καταρτίσει το «τολμηρό πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης για περιοχές πολύ εξαρτημένες από λιγνίτη.
Η «καταφυγή», είπε ο πρωθυπουργός, στον λιγνίτη για 1 – 2 χρόνια είναι ένα προσωρινό μέτρο και έχει νόημα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα. Όταν, συμπλήρωσε, οι τιμές προσαρμοστούν, έστω και σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν από 2 χρόνια, το κόστος του λιγνίτη θα είναι πιο ακριβό. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι σύντομα θα εγκαινιαστεί η μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, δίνοντας τη δυνατότητα διεύρυνσης του ενεργειακού μείγματος της χώρας.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ