Κατά 75 μονάδες βάσης αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ  την επόμενη εβδομάδα,ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι η αύξηση μπορει να φθάσει και τις 100 μονάδες βάσης, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σκαρφάλωσε 0,1% τον περασμένο μήνα από τον Ιούλιο και ανήλθε στο 8,3% σε ετήσια βάση.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή μηνιαία μείωση, καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν. Αλλά η έκθεση έδειξε επιτάχυνση του πληθωρισμού σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες και μια ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση στα ενοίκια.

Τι θα κάνει η Fed

Η Fed αύξησε το κόστος δανεισμού φέτος με τους πιο γοργούς ρυθμούς από τη δεκαετία του 1980 για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών. Μια αύξηση κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της Fed στις 20-21 Σεπτεμβρίου θα τοποθετούσε το επιτόκιο πολιτικής στο εύρος 3% έως 3,25%, πάνω από το επίπεδο που οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι θα αρχίσει να πλήττει την οικονομική ανάπτυξη και να ανεβάζει την ανεργία.

Μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, στην αγορά παραγώγων  υποχώρησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής της Fed  και προέβλεπαν αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Η τιμολόγηση της αγοράς αντικατοπτρίζει τώρα τις προσδοκίες για άλλη μια αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης και μια πιθανότητα στις πέντε για αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας- 100 μονάδων βάσης- με το επιτόκιο πολιτικής της Fed να φτάνει στο εύρος 4% έως 4,25% μέχρι το τέλος του έτους.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό το μήνα Αύγουστο

Συνολικά, παρά τη χαλάρωση των τιμών σε ορισμένα είδη, όπως τα αεροπορικά εισιτήρια, οι προσδοκίες των φορέων χάραξης πολιτικής της Fed για τις απαρχές μιας ευρύτερης υποχώρησης των τιμών διαψεύστηκαν.

Οι τιμές των νέων αυτοκινήτων και του οικιακού εξοπλισμού αυξήθηκαν, όπως και οι τιμές των τροφίμων, και ο δομικός πληθωρισμός – εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τροφίμων και της ενέργειας – αυξήθηκε κατά 0,6% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, διπλάσιος από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός  -δείκτης που δείχνει κατά πόσο είναι επίμονες οι πληθωριστικές πιέσεις -ανήλθε στο 6,3%. Ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό είναι το 2%.

Η έκθεση «ήταν χειρότερη από ό,τι αναμενόταν- σίγουρα αύξησε την αποφασιστικότητα της Fed να παραμείνει γερακίσια», έγραψε ο οικονομολόγος της Piper Sandler, Ρομπέρτο Πέρλι, προσθέτοντας ότι η Fed θα πρέπει να δει αρκετούς μήνες χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων προτού σκεφτεί να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Προς το παρόν, είπε, «δεν είμαστε ούτε κατά διάνοια κοντά.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή