Ήπια ανοδικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, με τις μικρές αγοραστικές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται τη μεγάλη διόρθωση των αποτιμήσεων που προκάλεσαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, χωρίς όμως να προχωρούν σε μεγάλες κινήσεις.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,12% στις 31.141 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,13% στις 3.937 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,01% στις 11.632 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Fed: Θα επιμείνει σε γερακίσιο τόνο μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό

Οι πιθανότητες ύφεσης

Μπορεί κάποιες αγοραστικές δυνάμεις να έχουν δείξει ότι μπορούν να συγκρατήσουν την αγορά, εντούτοις μεγάλο μέρος αυτών αναλώνονται στην αναζήτησή αμυντικών θέσεων έναντι των αυξημένων πλέον πιθανοτήτων ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Και αυτές οι αυξημένες πιθανότητες ύφεσης, σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να είναι πολύ σίγουροι ότι έχουν δει τα χειρότερα από τα sell-offs για μετοχές και ομόλογα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να είμαστε σίγουροι για τον βαθμό στον οποίο οι χαμηλότερες τιμές των μετοχών και των πιστώσεων ή οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα οδηγούσαν σε σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, δεδομένης της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ τους», έγραψαν οι Dominic Wilson και Vickie Chang της Goldman Sachs. «Αλλά η βασική ιστορία είναι ξεκάθαρη. Εάν μόνο μια σοβαρή ύφεση -και μια πιο οξεία απάντηση της Fed – θα δαμάσει τον πληθωρισμό, τότε είναι πιθανό ότι η αρνητική πλευρά τόσο για τις μετοχές όσο και για τα κρατικά ομόλογα θα μπορούσε να είναι ακόμα σημαντική, ακόμη και μετά τη ζημιά που έχουμε ήδη δει».

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ξάφνιασαν την αγορά, δήλωσε ο Quincy Krosby της LPL Financial. «Η αγορά περίμενε τουλάχιστον ότι είχε ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί – ίσως να μην κινούμασταν προς τα κάτω αλλά σίγουρα να μην ανέβαινε ψηλότερα. Ήταν η λάθος κατεύθυνση και η ανησυχία, και αυτό φυσικά, μεταφράζεται πάντα στο τι σημαίνει αυτό για τη Fed».

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Σήμερα πάντως, έγινε γνωστό ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Αύγουστο έδειξε ότι οι αυξήσεις των τιμών χονδρικής ήταν λιγότερο έντονες από τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές. Ο δείκτης PPI μειώθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες. Εξαιρουμένων των υπηρεσιών τροφίμων, ενέργειας και εμπορικών υπηρεσιών, ο PPI αυξήθηκε κατά 0,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street