Η γερμανική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να αυξήσει το μερίδιό της στον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper SE πάνω από 50%, ανέφερε την Τετάρτη το Bloomberg News, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Τον περασμένο η κυριότερη εταιρεία φυσικού αερίου Uniper της Γερμανίας ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια για τη διάσωσή της.

Διαβάστε επίσης: Uniper: Κολοσσιαία ζημιά ύψους 12,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο κατέγραψε η κορυφαία γερμανική εταιρεία φυσικού αερίου

Ο Γερμανός εισαγωγέας φυσικού αερίου χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από το κράτος αφού έχει ήδη αξιοποιήσει ένα πακέτο στήριξης, που ανέρχεται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ,  αναφέρει το δημοσίευμα.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και οι περικοπές της ρωσικής προμήθειας προκάλεσαν ημερήσιες απώλειες εκατομμυρίων, ωθώντας την κυβέρνηση να παρέμβει με ένα πακέτο διάσωσης τον Ιούλιο που της έδωσε μερίδιο 30%.

Ο μεγάλος «ασθενής»

Ο μεγάλος ασθενής της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη είναι η Γερμανία και μαζί της και η κυριότερη εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, η Uniper, που τείνει να εξελιχτεί σε σύμβολο του ενεργειακού κραχ. Την εικόνα αυτή ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα οικονομικά της στοιχεία για το πρώτο μισό του έτους που έδειξαν μια κολοσσιαία ζημιά ύψους 12,3 δισ. ευρώ.

Τα αίτια της ζημιάς

Τουλάχιστον η μισή από την ζημιά προήλθε από τις πολύ χαμηλές παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Μόσχα, ενώ 2,7 δισ. ευρώ αφορούν οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας που συνδέονται με τα δάνεια για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία και ίσως και να μην λειτουργήσει ποτέ.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης είναι πως η διοίκηση παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να εκδώσει προβλέψεις για τα οικονομικά της το σύνολο της χρονιάς, λόγω της ρευστότητας του τοπίου. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν περιμένει επιστροφή σε κερδοφορία πριν από το 2024, αν και η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι καλύτερη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή