Μετά την απόρριψη του πρώτου σχεδίου, που είχε ως βασικό του σημείο την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα τις νέες της προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όπως γίνει γνωστό έως τώρα το σχέδιο θα προβλέπει μείωση των έκτακτων κερδών από τις εταιρείες ενέργειας και επιβολή περικοπών στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ, σε ένα πακέτο σχεδιασμένο «για να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από την αύξηση των τιμών της ενέργειας».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη δώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές περικοπές, δωρεές και επιδοτήσεις, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν μια ενεργειακή κρίση που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά, αναγκάζοντας τις βιομηχανίες να κλείσουν την παραγωγή και να αυξήσουν τους λογαριασμούς των πολιτών ενόψει του χειμώνα.

Διαβάστε επίσης – Κομισιόν: Ναι της Ελλάδας στην έκτακτη εισφορά των πρόσθετων κερδών των διυλιστηρίων

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μια πιο συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, που θα ισχύει και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης – ΕΕ: Προτείνει πλαφόν 180 ευρώ/mwh σε αιολικούς, ηλιακούς, πυρηνικούς σταθμούς

Το σχέδιο

Ένα προσχέδιο της Επιτροπής, το οποίο αποκαλύπτει το Reuters, αναφέρει ότι οι προτάσεις αφορούν σε κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και σε επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με πηγές άλλες πέραν του φυσικού αερίο. Εν συνεχεία, οι υπουργοί Ενέργειας θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 30 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν και να εγκρίνουν τα μέτρα.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επιβάλει πλαφόν 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς που δεν χρησιμοποιούν αέριο, σύμφωνα με το προσχέδιο πρότασης που είδε το Reuters.

Τα έσοδα που αποκομίζουν οι παραγωγοί πάνω από αυτήν την τιμή θα προορίζονται για την στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ραγδαία αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.

Το μέτρο

Το μέτρο θα ισχύει για αιολικούς, ηλιακούς, πυρηνικούς, λιγνιτικούς και ορισμένους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Το σχέδιο πρότασης περιλαμβάνει επίσης έκτακτη εισφορά σε όλες τις επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων για την ανάκτηση του 33% των φορολογητέων υπερκερδών για το οικονομικό έτος 2022.

Τα αιολικά και ηλιακά πάρκα και οι πυρηνικοί σταθμοί θα αντιμετωπίσουν ανώτατο όριο 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) από τα έσοδα που λαμβάνουν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τις κυβερνήσεις να ανακτούν τυχόν επιπλέον μετρητά και να τα ανακυκλώνουν για να στηρίξουν τους καταναλωτές, σύμφωνα με το προσχέδιο. που θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει πριν από τη δημοσίευση.

Αυτό θα περιόριζε τα έσοδα των παραγωγών σε λιγότερο από το ήμισυ των τρεχουσών τιμών της αγοράς. Η τιμή του πρώτου έτους ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας έφτασε σε υψηλό ρεκόρ άνω των 1.000 ευρώ/MWh τον περασμένο μήνα και διαπραγματευόταν πάνω από 400 ευρώ/MWh την Τρίτη.

Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί ευρεία συναίνεση στο θέμα της επιβολής πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από άλλες πηγές πέραν του φυσικού αερίου, καθώς και στα σχέδια για την επιβολή υποχρεωτικού στόχου για τη μείωση της ζήτησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια