Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνομιλίες με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και του είπε ότι τα προβλήματα αναφορικά με την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream-1 προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

«Περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων, εκπληρώνοντας όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις»  αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι οι όποιες διακοπές στη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προκαλούνται από αντιρωσικές κυρώσεις που παρεμβαίνουν στη συντήρησή του.

Διαβάστε επίσης – Gazprom: Η επανέναρξη του Nord Stream 1 εξαρτάται από τη Siemens Energy

Ο Nord Stream 2

Ο Πούτιν είπε ότι οι όποιες προσπάθειες να κατηγορηθεί η Μόσχα για τα ενεργειακά δεινά της Ευρώπης είναι κυνικές, δεδομένου του κλεισίματος των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και της Πολωνίας από τις αρχές των αντίστοιχων χωρών και της άρνησης να επιτραπεί η λειτουργία του Nord Stream-2.

Η ενεργειακή κρίση στην ΕΕ επιδεινώθηκε στις αρχές Ιουλίου, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες διακοπές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη.

Διαβάστε επίσης: Η Gazprom «φέρνει τον χειμώνα νωρίτερα» στην Ευρώπη

Συγκεκριμένα, αυτό προκλήθηκε από τεχνικά ζητήματα και θέματα συντήρησης γύρω από τους στρόβιλους του αγωγού Nord Stream από τις κυρώσεις της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να προετοιμαστούν εκ των προτέρων για την πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Εισήγαγε επίσης ένα σχέδιο για εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από όλα τα κράτη μέλη κατά 15% από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης