Η γερμανική καμπύλη αποδόσεων αντιστράφηκε την Πέμπτη για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 1994. Η καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται όταν η απόδοση των ομολόγων μικρότερης διάρκειας είναι μεγαλύτερη από αυτών με μεγαλύτερη διάρκεια, κάτι που σηματοδοτεί την στροφή της προσοχής των επενδυτών στις μακροοικονομικές προοπτικές προαναγγέλλοντας αρκετές φορές, και με σχετική επιτυχία, μια επερχόμενη ύφεση.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών και 30ετών γερμανικών ομολόγων ήταν αρνητική κατά 3 μονάδες μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της Refnitiv. Νωρίτερα την Πέμπτη, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων 2 και 10 ετών υποχώρησε έως και τις 23,7 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021.

Διαβάστε επίσης: Τζεντιλόνι: Η ενεργειακή κρίση θα φέρει ύφεση

Αναθεώρησε η Fitch Ratings

Είναι χαρακτηριστικό πως η Fitch Ratings, αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% (από 2,2% προηγουμένως) το 2023, αντανακλώντας τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού και της ταχύτερης ανόδου των επιτοκίων.

Η Fitch αναθεώρησε και τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία αναμένοντας ανάπτυξη 2,4% εφέτος πολύ ποιο κάτω από την μακροπρόθεσμη τάση (+3,5%), και μόλις 1,7% το 2023. Η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται πλέον να εισέλθουν σε ύφεση αργότερα εντός του έτους με τις ΗΠΑ να σημειώνουν ήπια ύφεση στα μέσα του 2023, ενώ σημαντική εμφανίζεται και η επιβράδυνση της Κίνας. Είχαμε μια τέλεια καταιγίδα για την παγκόσμια οικονομία τους τελευταίους μήνες, με την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μια απότομη επιτάχυνση στις αυξήσεις επιτοκίων και μια βαθύτερη πτώση στις τιμές των ακινήτων στην Κίνα, αναφέρουν οι οικονομολόγοι του διεθνούς οίκου.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Προς «ναυάγιο» το σχέδιο φον ντερ Λάιεν

Ανοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Σε αυτό το περιβάλλον, σημειώνεται η ανοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας την οποία η Εθνική τράπεζα την εκτιμά στο 5,5%-6,0% για το 2022, καθώς όπως αναφέρει η εγχώρια οικονομία βρίσκει, έως τώρα, απαντήσεις στις εντεινόμενες πληθωριστικές και ενεργειακές προκλήσεις.

Για το 2023, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθεί στο 2,0-2,5% -χαμηλότερα κατά σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις- εξαιτίας κυρίως της νέας έντονα ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεων για τις τιμές ενέργειας (ειδικά του φυσικού αερίου στα 190 €/MWh το 2023), της χαμηλότερης δημοσιονομικής στήριξης, και της σημαντικής επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη στο 0,9%, σύμφωνα με το αναθεωρημένο βασικό σενάριο της ΕΚΤ για το 2023 (έναντι 2,1 που προέβλεπε τον Ιούνιο).

Το ονομαστικό ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022 αναμένεται να σημειώσει άνοδο υψηλότερη του 13% ετησίως, προσεγγίζοντας τα €207 δισ., για πρώτη φορά από το 2011, συνεισφέροντας σε περαιτέρω εντυπωσιακή μείωση του δημοσίου χρέους στο 170% του ΑΕΠ περίπου, μέχρι το τέλος του χρόνου (36 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την κορύφωση στο 206% το 2020 λόγω της πανδημίας).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή