«Super bearish» («σούπερ πτωτικοί») εμφανίζονται 212 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 616 δισ. δολ. κατά την τελευταία έρευνα του Σεπτεμβρίου της Bank of America, καθώς οι θέσεις τους σε μετοχές βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, με τις θέσεις τους σε μετρητά μάλιστα να αυξάνουν στο 6,1% του χαρτοφυλακίου τους, που αποτελεί ρεκόρ 20ετίας και ειδικότερα από την περίοδο της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Είναι χαρακτηριστικό πως 52% των διαχειριστών διατηρούν «μειωμένες θέσεις» σε μετοχές, με το 62% να δηλώνει ταυτόχρονα πως διατηρεί και «αυξημένες θέσεις» στα μετρητά, ενώ το δολάριο αναδεικνύεται ως το αγαπημένο trading.

Διαβάστε επίσης: Τι ψηφίζουν για τις αγορές 259 fund managers

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου στις ΗΠΑ, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και ο κίνδυνος της ύφεσης τρομάζουν τους διαχειριστές, ενώ στη σχετική έρευνα (global fund manager survey) της αμερικανικής τράπεζας 72% των διαχειριστών αναμένουν «ασθενέστερη» παγκόσμια οικονομία για το επόμενο έτος, με το 68% να μην αποκλείει την ύφεση και το 92% να αναμένει επίσης πτώση των εταιρικών κερδών.

Παρόλο που ο πληθωρισμός παραμένει με ποσοστό 36% (από 39% τον Αύγουστο) στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγορές, το 79% των διαχειριστών «βλέπει» τουλάχιστον πως θα μειωθεί τους επόμενους 12 μήνες.

Στη 2η θέση της λίστας των κινδύνων βρίσκεται με ποσοστό 20% (από 17% τον Αύγουστο) ο φόβος για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, ενώ την 3η θέση με 17% καταλαμβάνει το γεωπολιτικό ρίσκο, με την αναζωπύρωση του COVID-19 με ποσοστό 1% να βρίσκεται πλέον στο τέλος της λίστας.

Συνολικά μόλις το 3% των διαχειριστών ποντάρει πως η παγκόσμια οικονομία θα εκπλήξει θετικά του επόμενους 12 μήνες, ενώ ένα καθαρό 60% των διαχειριστών δήλωσε ότι αναλαμβάνει πλέον μικρότερο από το κανονικό επενδυτικό ρίσκο που είναι ιστορικά το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί.

Ειδικά για την Ευρώπη το 92% των διαχειριστών αναμένει ύφεση τους επόμενους 12 μήνες, το 68% «βλέπει» ενεργειακό σοκ και αυστηρότερους όρους πίστωσης που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη, το 53% αναμένει περαιτέρω πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές, το 92% πτώση στα εταιρικά κέρδη, ενώ το 42% διατηρεί «μειωμένες θέσεις» στις ευρωπαϊκές μετοχές, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1999.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές