Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι κορυφαίες Κεντρικές Τράπεζες κινδυνεύουν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε μια «καταστροφική» ύφεση το επόμενο έτος, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αυξήσουν τα επιτόκια σε πολύ υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες και θέσουν υπό πίεση τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον κάλεσε τις νομισματικές αρχές των μεγάλων οικονομιών να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να μειώσουν το επίπεδο της σύσφιγξης. Την ίδια ώρα οι Κεντρικές Τράπεζες, με «μπροστάρη» την Fed, έχουν ξεκινήσει μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του 2022, σε μια προσπάθεια να δαμάσουν τον πληθωρισμό που είναι διπλάσιος σε αρκετές προηγμένες οικονομίες για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός και κόστος ενέργειας «καίνε» εννιά στους δέκα καταναλωτές

Να δοθεί έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά

Όπως τονίζεται, η Παγκόσμια Τράπεζα προέτρεψε τις κυβερνήσεις να παρέχουν στοχευμένη ανακούφιση στα ευάλωτα νοικοκυριά αντί να βασίζονται σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ντέιβιντ Μάλπας, σημείωσε ότι η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας μειώνεται και πολλές χώρες ήδη πέφτουν σε ύφεση. «Η βαθιά μου ανησυχία είναι ότι αυτές οι τάσεις θα επιμείνουν, με μακροχρόνιες συνέπειες που θα είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ζήτησε περισσότερη δράση για την τόνωση της παραγωγής, προκειμένου να αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, αντί να δοθεί έμφαση στον περιορισμό των δαπανών. όπως είπε, οι αυξημένες επενδύσεις, «θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την κατανομή κεφαλαίων, που είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας».

Διολισθαίνουν οι προοπτικές

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν παρουσίασε νέες προβλέψεις για την οικονομία, αλλά σημείωσε ότι οι προοπτικές για το 2023 διολισθαίνουν καθώς οι πλούσιες και οι φτωχές χώρες ανταποκρίθηκαν στον υψηλό πληθωρισμό φέτος επιδιώκοντας να περιορίσουν τις δαπάνες. «Οι Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια με έναν βαθμό που δεν έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες πέντε δεκαετίες – μια τάση που είναι πιθανό να συνεχιστεί και το επόμενο έτος», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Fed και στην Τράπεζα της Αγγλίας την επόμενη εβδομάδα. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη, ενώ το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή