
Μπροστά σε μία πρωτόγνωρη πρόκληση βρίσκονται οι οινοπαραγωγοί παγκοσμίως εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, καθώς τώρα δεν απειλούνται μόνο οι σοδιές τους, αλλά και η γεύση των κρασιών τους.
Κι όμως όπως γράφει το BBC, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα σταφύλια και συγκεκριμένα τη γεύση τους χωρίς να τα καταστρέψει άμεσα.
Οι πυρκαγιές και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να μεταμορφώσουν τη γεύση του κρασιού, του οποίου η ποιότητα και η ίδια η ταυτότητα εξαρτώνται από τη λεπτή χημεία των σταφυλιών και τις συνθήκες στις οποίες καλλιεργούνται.
Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι προκλήσεις του κρασιού χωρίς αλκοόλ
Κρασί no taste
Πολλοί αμπελουργοί και οινοποιοί ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η κλιματική αλλαγή θα στερήσει από τα κρασιά τους την αυθεντική τους γεύση.
«Αυτή είναι μία μεγάλη μας ανησυχία», λέει η Karen MacNeil, ειδική σε θέματα κρασιού που ζει στη Napa Valley και είναι συγγραφέας του βιβλίου The Wine Bible.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που φέρνει η κλιματική αλλαγή στην οινοποιία είναι η απρόβλεπτη εξέλιξη, προσθέτει η MacNeil.
Οι παραγωγοί ήξεραν παλαιότερα ποιες ποικιλίες να καλλιεργήσουν, πώς να τις καλλιεργήσουν, πότε να συλλέξουν τα μούρα και πώς να τα ζυμώσουν για να παράγουν ένα σταθερό, ποιοτικό κρασί – αλλά σήμερα, κάθε βήμα είναι στον αέρα. Αυτή η αυξανόμενη αναγνώριση ωθεί τους ερευνητές και τους οινοπαραγωγούς να βρουν τρόπους να διατηρήσουν τις αγαπημένες ποικιλίες αμπελιού και τις μοναδικές τους ιδιότητες κάτω από τις μεταβαλλόμενες και ιδιότροπες συνθήκες του σημερινού θερμού κόσμου.
Το μέλλον του κρασιού
Το μεγάλο ερώτημα πάντως παραμένει για το κρασί: Θα συνεχίσει ο κόσμος να αγοράζει και να απολαμβάνει κρασί;
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα που προέκυψαν από τις καταναλωτικές έρευνες είναι η στροφή των καταναλωτών προς κρασιά με ισχυρότερη και πιο φρουτώδη γεύση.
Έρευνα των κόκκινων κρασιών από τη Napa Valley και το Μπορντό καταδεικνύει ότι οι κριτικές των κρασιών έχουν ανέβει τα τελευταία 60 χρόνια, παρότι η θερμοκρασία έχει αυξηθεί σε αυτές τις περιοχές. Τα ευρήματα αυτά καταρρίπτουν την προηγούμενη εκτίμηση ότι η ποιότητα θα κορυφωθεί όταν η θερμοκρασία καλλιέργειας φτάσει τους 17,3 βαθμούς Κελσίου, την οποία έχουν ξεπεράσει και οι δύο περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος καλλιέργειας και τρύγου θα πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα με τις νέες κλιματικές συνθήκες και αντίστοιχα θα αλλάξουν και οι προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι παράγοντες του κλάδου προσπαθούν ήδη να προσαρμόσουν τις ποικιλίες τους στις συνθήκες αυτές.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία