Iδιαίτερα σημαντική για την ώθηση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα είναι η εβδομάδα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, που άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο. Η επιλογή, τα ΗΑΕ να είναι η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ για το 2022 έχει στόχο να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη των επενδύσεων, των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών, που θέλουν περαιτέρω ενίσχυσης της στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίας τους.

Με στόχο οι οικονομικοί δεσμοί να φτάσουν σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο και να ισορροπούν με τις πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις Αθήνας και Αμπου Ντάμπι. Στους ισχυρούς δεσμούς και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναφέρθηκε μιλώντας στα «ΝΕΑ», την πρώτη μέρα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντάλα μπιν Τουκ αλ Μάρι.

Διαβάστε επίσης: Άρωμα Αραβίας στη φετινή ΔΕΘ

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σειρά των επαφών που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης δηλώνοντας και το ενδιαφέρον του Αμπου Ντάμπι «να δοθεί σημαντική ώθηση στο πεδίο των επενδύσεων σε όλους τους τομείς». «Αμυντικός τομέας, ενέργεια, τουρισμός, αερομεταφορές» είναι ορισμένοι μόνο από τους τομείς που τα ΗΑΕ στρέφουν το βλέμμα τους στην αναζήτηση περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών τους δεσμών με την Ελλάδα όπως τόνισε Αμπντάλα μπιν Τουκ αλ Μάρι, υπογραμμίζοντας ότι «δουλεύουμε πολύ σκληρά στην κατεύθυνση αυτή γιατί πιστεύουμε στη δυναμική που έχουν οι δύο χώρες μας, όσον αφορά τη συνεργασία σε όλους τους τομείς». Επισήμανε δε το γεγονός ότι τα ΗΑΕ έχουν ανεπτυγμένη συνεργασία και σημαντικές επενδύσεις τόσο σε χώρες της Αφρικής, όσο και της Ασίας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως μία πύλη για τα συμφέροντα της Ελλάδας στις χώρες αυτές.

«Χρειαζόμαστε τόσο από τη δική σας όσο και από τη δική μας χώρα ισχυρές δεσμεύσεις ώστε οι συνεργασίες να τεθούν σε ισχυρές βάσεις και να υπάρξουν επενδύσεις που θα φέρουν σημαντική ανάπτυξη στις οικονομικές σχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμπντάλα μπιν Τουκ αλ Μάρι. Επενδύσεις που όπως τόνισε «θα φέρουν σημαντική ανάπτυξη στις σχέσεις των δύο χωρών», καθώς η οικονομία θεωρείται απαραίτητο στοιχείο ολοκλήρωσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΑΕ.

Ενεργειακή κρίση

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ στην ανάπτυξη των τριμερών και πολυμερών συνεργασιών και τη δυναμική της εξέλιξής τους. Οπως είπε «υπάρχει ενδιαφέρον και μάλιστα πολύ ισχυρό» για την εξέλιξη των συνεργασιών. Σημείωσε δε ότι τα ΗΑΕ θέλουν διεύρυνση και ανάπτυξη των τριμερών και πολυμερών σχημάτων με την είσοδο και νέων χωρών.

Ο Αμπντάλα μπιν Τουκ αλ Μάρι αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια κοινότητα, έστω και αν κάποιες χώρες δεν την αισθάνονται τόσο έντονα, σημειώνοντας τον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν τα ΗΑΕ, για να τονίσει ότι είναι σημαντικό να βρεθούν εναλλακτικοί ενεργειακοί δρόμοι, αλλά και να αναπτυχθούν οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον όπως υπογράμμισε, αλλά είναι αναγκαίο να βρεθούν τρόποι να «διαχειριστούμε τις δυσκολίες. Αυτή η κρίση είναι χειρότερη από την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Τώρα μιλάμε για μία ενεργειακή κρίση, η οποία μας επηρεάζει όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus