
Η Ferrari αποκάλυψε το πρώτο της όχημα τύπου ελεύθερου χρόνου (SUV) – όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η κατηγορία -, το οποίο απευθύνεται, όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της, σε κροίσους καθώς έχει τιμή που φτάνει ούτε λίγο ούτε πολύ τα 390.000 ευρώ.
Το Purosangue απευθύνεται στους οπαδούς της εταιρείας που δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αγοράσουν ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο καθώς κινείται από 12κύλινδρο κινητήρα της ιστορικής εταιρείας με σήμα το αλογάκι. Το Purosangue – ή Καθαρόαιμο – αναμένεται να οδηγήσει την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία προς την επίτευξη του τολμηρού της στόχου αύξησης εσόδων την ώρα που ο ανταγωνισμός ενισχύεται βασιζόμενος σε νέες και παλαιότερες τεχνολογίες.
Η εταιρεία με ετήσιους τζίρους περίπου 40 δισ. δολαρίων μπήκε καθυστερημένα στην αγορά για ακριβά οχήματα SUV. Το Urus της Lamborghini βρίσκεται ήδη στις εκθέσεις, ενώ μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός και από την Porsche, την Bentley, τη Rolls Royce, ακόμη και από την Tesla.
Διαβάστε επίσης: Η μεγάλη στροφή της Ferrari στην ηλεκτροκίνηση
Το τετράθυρο Purosangue θα μπορούσε να βοηθήσει τώρα στα σχέδια του μεγάλου αφεντικού της Ferrari, του Μπενεντέτο Βίνια, να επεκταθεί σημαντικά στην Κίνα, όπου η ζήτηση για SUV είναι πάρα πολύ μεγάλη. Σήμερα η Κίνα αντιπροσωπεύει μόνο το 10% των συνολικών πωλήσεων της φίρμας. Με τιμή 390.000 ευρώ, που είναι αυξημένη κατά 70% από την τιμή του αυτοκόλλητου Urus, το Purosangue δεν είναι για κάθε πορτοφόλι. Ωστόσο, οι παραγγελίες ρέουν ήδη, λέει η Ferrari, τις οποίες μάλιστα τις προσδιορίζει σε πολύ πάνω από 2.000 που ήταν οι αρχικές.

Ευέλικτο σπορ
Ο όμιλος με έδρα το Μαρανέλο θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 9% ετησίως έως το 2026. Αποτελεί αποτέλεσμα τεσσάρων ετών εξέλιξης για να ανταποκριθεί στα διαπιστευτήρια της Ferrari για σπορ χαρακτήρα, αλλά αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα και αλλαγή πορείας από τα αμιγώς σπορ χαμηλά μοντέλα του κατασκευαστή, διαλύοντας τις αμφιβολίες ότι θα παρήγε ποτέ μοντέλο τύπου SUV.
Η ιταλική εταιρεία πάντως φαίνεται ότι θέλει να αποστασιοποιηθεί από τον όρο αυτό. «Παρακαλώ, μην το αποκαλείτε SUV, γιατί δεν είναι», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατά την παρουσίαση του μοντέλου στο Μαρανέλο της Ιταλίας. «Είναι μια Ferrari», πρόσθεσε. Ο ίδιος μάλλον θα προτιμούσε τον όρο ευέλικτο σπορ αυτοκίνητο. Το σχόλιο του Βίνια δείχνει ότι η ιστορική εταιρεία εξακολουθεί να προσεγγίζει με μεγάλη προσοχή τη συγκεκριμένη κατηγορία. Είναι ενδεικτικό ότι όταν ρωτήθηκε το 2016 εάν η Ferrari θα σκεφτόταν ποτέ να παραγάγει ένα μοντέλο τύπου crossover, ο τότε διευθύνων σύμβουλος Σέρτζιο Μαρτσιόνε είχε απαντήσει «θα πρέπει να με πυροβολήσετε πρώτα», σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ταχύτητα
Με ανώτερη ταχύτητα τα 310 χλμ. την ώρα, ιπποδύναμη 715 ίππους αλλά και αυτόματη μετάδοση, και πορτμπαγκάζ με χωρητικότητα 473 λίτρα, φαίνεται ότι η Ferrari θέλει να δημιουργήσει τη δική της κατηγορία.
Το νέο μοντέλο απεικονίζει ένα δίλημμα που αντιμετωπίζουν πολλές καταξιωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες, ειδικά πολυτελών και σπορ οχημάτων. Οι επενδυτές έχουν κάνει την Tesla την εταιρεία του κλάδου με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο θέτουν προθεσμίες για να σταματήσουν να πωλούνται οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αλλά μια μεγάλη ομάδα καταναλωτών εξακολουθεί να θέλει οχήματα που καίνε βενζίνη – ή πετρέλαιο – και είναι πρόθυμη να πληρώσει υψηλές τιμές για αυτά. Για να διατηρήσει την εικόνα της ως κατασκευάστριας σπορ αυτοκινήτων η Ferrari έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις πωλήσεις του Purosangue κάτω από το 20% των συνολικών πωλήσεων κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του αυτοκινήτου, ο οποίος αναμένεται να είναι τέσσερα έως πέντε χρόνια, όπως και για τα άλλα μοντέλα της, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα


Latest News

Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού σε Ελλάδα και ευρωζώνη τον Ιανουάριο - Στο 7,2% και 8,5% αντίστοιχα
Η συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και το «αγκάθι» του δομικού πληθωρισμού

Πού να επενδύσετε 10.000 δολάρια - Τέσσερις διαχειριστές κεφαλαίων απαντούν
Οι αναδυόμενες αγορές, η Ιαπωνία, οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα... πτηνοτροφεία

«Φιρμάνι» στους προμηθευτές από κολοσσό των σούπερ μάρκετ: μειώστε τις τιμές
Η «χαλάρωση» του πληθωρισμού και η άνοδος στις τιμές ειδών παντοπωλείου

Η Βρετανία ανοίγει το δρόμο - Βάζει τάξη στο χάος των crypto
Ακόμα και χρόνια ενδέχεται να απαιτηθούν ώσπου το ρυθμιστικό πλαίσιο να καταστεί νόμος του κράτους

Όλα τα φώτα και πάλι στην Λαγκάρντ: Η παγίδα των επιτοκίων
Οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν τους «χρησμούς» της Κριστίν Λαγκάρντ για την μελλοντική πολιτική της ΕΚΤ

Ο συγγραφέας του «Μαύρου Κύκνου» προειδοποεί: Το πάρτι τελείωσε... επώδυνη επιστροφή στην πραγματικότητα
Πώς θα συνηθίσουν οι επενδυτές σε έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων

Το Brexit, οι αμοιβές των τραπεζικών στελεχών και η JP Morgan
Οι Ευρωπαίοι εκατομμυριούχοι της JPMorgan και τα σημάδια αλλαγών του Brexit

Deja vu από το παρελθόν - Τι θα προκαλέσει την επόμενη οικονομική κρίση
Ο πληθωρισμός έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία – Η επόμενη οικονομική κρίση όμως θα αφορά τις τράπεζες.

Σε πέντε άξονες και 80 ρυθμίσεις το σχέδιο κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας
Στόχος η καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και άλλες διακρίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται και να διαβρώνουν υπογείως τον επαγγελματικό και δημόσιο βίο των Γάλλων

H start up που ξεκίνησε με 2.000 δολάρια και τώρα αξίζει πάνω από εκατομμύριο
H start up έχει πλέον μέτοχο τον δισεκατομμυριούχο Mark Cuban