Μετά από ένα καλοκαίρι χωρίς το άγχος και τις προφυλάξεις για τον κορωνοϊό – και ας μην εξέλιπε η νοσηρή παρουσία του – και με τον πλούτο που απέδωσε το υψηλό τουριστικό κύμα, βρισκόμαστε εν όψει ενός πολλαπλά απειλητικού χειμώνα.

Η ενεργειακή κρίση, που προκλήθηκε από την ασύνετη πολιτική κυρώσεων απέναντι της πολεμοχαρούς Ρωσίας, απειλεί ήδη την Ευρώπη, άρα και την Ελλάδα, με έναν ενεργειακό χειμώνα, με μειωμένη κατανάλωση ρεύματος, πιθανές διακοπές στην παροχή του και με ανυπόφορα υψηλές τιμές, παρά τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Ολο το σχέδιο για τις νέες επιδοτήσεις

Η ελληνική πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, παρά την πλειοψηφική στήριξή της, βρίσκει προς το παρόν αντίθετες ισχυρές χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία, οι οποίες εισηγούνται το πλαφόν μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο, προφανώς καθ’ υπαγόρευση των ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν να αποκομίζουν ανεμπόδιστα οφέλη από τον ασυγκράτητο καλπασμό των τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Μολονότι οι καταστροφολογικές προβλέψεις επικεντρώνονται στον τομέα της ενέργειας, την αγοραστική δύναμη των λαϊκών κυρίως στρωμάτων συρρικνώνει ήδη επώδυνα η άνοδος των τιμών σε όλα τα αγαθά, ακόμα και πρώτης ανάγκης. Ο πληθωρισμός, που στην Ελλάδα υπερβαίνει ήδη το 11%, αποδυναμώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, τα πιο ευάλωτα εκ των οποίων ήδη αντιμετωπίζουν μείζον πρόβλημα.

Οι πολυποίκιλες επιδοτήσεις, που θα χορηγηθούν σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, μόνο εν μέρει μπορούν να ανακουφίσουν από τις αυξήσεις τιμών σε όλα τα αγαθά. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει σύντομο τέλος, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχισθούν και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η οποία ως αντίποινα έκλεισε τις στρόφιγγες παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη συμβάλλοντας στην έκρηξη τιμών στην παγκόσμια αγορά, από τις οποίες ωφελούνται οι ΗΠΑ, οι αραβικές χώρες του Κόλπου και άλλες παραγωγοί χώρες, με κύριο θύμα την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ρωσία, σε βάρος της οποίας στοχεύουν οι κυρώσεις, ήδη αναζητεί και βρίσκει νέες αγορές κυρίως για το πετρέλαιό της στην Ασία, ενώ ωφελείται και η ίδια από την έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Στη χώρα μας η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει ότι έχει προνοήσει για να μην υπάρξουν ενεργειακές ελλείψεις τον χειμώνα, κάτι που μένει να αποδειχθεί χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αντιθέτως επιτείνονται οι ανησυχίες από τη διαρκώς εντεινόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι πλέον προφανές ότι η συστηματική προπαγάνδα της ότι δήθεν η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της και εξοπλίζεται εν όψει επιθέσεως εναντίον της, προσδοκά ότι θα πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη πως είναι ο απειλούμενος που εν αμύνη θα αντιδράσει κατά της Ελλάδας. Και δυστυχώς έχει την κατανόηση και συμπαράσταση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, που προφανώς δεν συμπεριφέρεται έτσι αυτοβούλως.

Τελευταία προστίθεται εκ νέου και η απειλή μεταναστευτικών κυμάτων προωθούμενων προς την Ελλάδα από την Τουρκία και η αντιμετώπιση των οποίων δεν είναι πάντα δυνατή. Και δυστυχώς απειλείται έτσι η χώρα μας να κατακλυστεί και πάλι, με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση να αρνείται να φιλοξενήσει αναλογικά τους εξαθλιωμένους αυτούς συνανθρώπους μας.

Πηγή: ‘Εντυπη έκδοση Το Βήμα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion