Ενας νέος γύρος σφοδρών αναταράξεων προκλήθηκε στις διεθνές αγορές μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

Αυτή η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία σήμανε «συναγερμό» στα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να γυρνούν εκ νέου την πλάτη τους στις μετοχές, ενώ πυροδοτήθηκε νέα ανησυχία για περαιτέρω διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό με φόντο τις απειλές της Μόσχας περί ενεργοποίησης όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή της. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε στη Δύση ότι η Ρωσία διαθέτει σύγχρονα όπλα καταστροφής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπλοφάρω».

Διαβάστε επίσης: Η άνοδος του δολαρίου σηματοδοτεί προβλήματα για τις παγκόσμιες οικονομίες

Εκτινάχθηκε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε περισσότερο από 3%, με το West Texas Intermediate να ξεπερνά τα 85 δολάρια το βαρέλι. Παρά, ωστόσο, το σημερινό άλμα, η τιμή του αργού κινείται προς τριμηνιαίες απώλειες μετά από περισσότερο από δύο χρόνια, στη σκιά της κραταιάς πιθανότητας για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου πήραν την ανιούσα, καθώς οι traders αξιολογούν την ασφάλεια του χειμερινού εφοδιασμού και η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Συγκεκριμένα, η τιμή αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία, που θεωρείται δείκτης αναφοράς για τη Γηραιά Ήπειρο, σημειώνει άνοδο 7,6% στα 209 ευρώ η μεγαβατώρα. Νωρίτερα, καταγραφόταν αύξηση έως και 10%.

Διαβάστε επίσης: Το γιεν και πάλι σε πολυετή υψηλά

Με το βλέμμα στη Fed οι αγορές – Στροφή στον χρυσό

Στο πεδίο της οικονομίας, οι αγορές έχουν το βλέμμα στραμμένο στην αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα η οποία αναμένεται σήμερα να ανακοινώνει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κεντρικές τράπεζες.

Παράλληλα, αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν ενισχύθηκαν τα αμερικανικά ομόλογα και περιουσιακά στοιχεία αποτελούν καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικής έντασης και οικονομικής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού.

Οι επενδυτές σε όλα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη προετοιμάζονται για μια ανώμαλη συνεδρίαση μετά τις απώλειες στις ΗΠΑ την Τρίτη, τις οποίες ακολούθησε ευρεία υποχώρηση στις ασιατικές μετοχές.

Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 της Ευρώπης έχασε 0,1% κατά το σημερινό άνοιγμα της συνεδρίασης. Ο γερμανικός Dax και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρούν κατά περίπου 0,7%.

Σε υψηλό 20 ετών το δολάριο

Επίσης, το δολάριο έφτασε σε υψηλό 20 ετών. Ένας δείκτης που μετρά το δολάριο ανέβηκε ως και 0,6% κατά το άνοιγμα των συναλλαγών στο Λονδίνο για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002. Η λίρα υποχώρησε 0,3% στα 1,134 δολάρια και το ευρώ έχασε 0,7%, με αποτέλεσμα να «πέσει» η ισοτιμία του στα 0,99 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δολάριο θεωρείται ευρέως ως νόμισμα- καταφύγιο.

Το γεν στην Ιαπωνία, το οποίο συχνά σημειώνει άνοδο καθώς οι εγχώριοι επενδυτές φέρνουν κεφάλαια στην πατρίδα τους σε περιόδους αναταραχής της παγκόσμιας αγοράς, σημείωσε αύξηση έως και 0,3% την Τετάρτη στα 143,33 γεν έναντι του δολαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές