Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς από τη μία το γεωπολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη μετά το διάγγελμα Πούτιν, και από την άλλη αναμένεται με ιδιαίτερη νευρικότητα η απόφαση της Federal Reserve.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,4%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,22% στις 7.205 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,74% στις 12.576 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,45% στις 5.952 μονάδες.

Διάγγελμα Πούτιν

Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται επικίνδυνα, καθώς ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε μερική επιστράτευση. Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε στη Δύση ότι η Ρωσία διαθέτει σύγχρονα όπλα καταστροφής, λέγοντας: «Δεν μπλοφάρω».

Federal Reserve

Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) θα ανακοινώσει σήμερα τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για να σταματήσει η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Αν και οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν μέχρι στιγμής επιβραδύνει την οικονομία – κυρίως τον τομέα της στέγης -, ο αντίκτυπός τους στον πληθωρισμό είναι πολύ πιο αβέβαιος.

Κρατικοποίηση Uniper

Στο επίκεντρο της αγοράς είναι η τελική απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για κρατικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου Uniper, αγοράζοντας το μερίδιο της φινλανδικής Fortum, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, όπως ανακοινώθηκε από τα τρία εμπλεκόμενα μέρη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές