Για πρώτη μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η Ιαπωνία παρενέβη σήμερα για να στηρίξει το γιεν, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό 24 ετών, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Μασάτο Κάντα δήλωσε ότι η κυβέρνηση «έλαβε αποφασιστικά μέτρα» για να αντιμετωπίσει μια «ταχεία και μονόπλευρη» κίνηση στην αγορά συναλλάγματος. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ήταν η πρώτη φορά που η Ιαπωνία πούλησε δολάρια από το 1998.

Διαβάστε επίσης – Ιαπωνία: Κόντρα στο παγκόσμιο ρεύμα η κεντρική τράπεζα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι, αρνήθηκε να σχολιάσει την κλίμακα της παρέμβασης.

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 5 μ.μ. τοπική ώρα στο Τόκιο και είχε ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη του ιαπωνικού νομίσματος.

Μέχρι στιγμής φέτος, το γεν έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Κόντρα στο ρεύμα η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), αποφάσισε να διατηρήσει  σε ιδιαίτερα χαμηλό τα επιτόκια, διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι εξακολουθεί να «κολυμπάει» αντίθετα στο παγκόσμιο ρεύμα των τραπεζών που ακολουθούν σφιχτή νομισματική πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Η απόφαση προκάλεσε περαιτέρω μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος από τα χαμηλά 24 ετών που καταγράφηκαν κατά τις πρόσφατες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους, στην απόσταση που χωρίζει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στην Ιαπωνία από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά, τα σχέδια επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων που έχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Aμετάβλητος ο στόχος για μεσοπρόθεσμα επιτόκια

Στη διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που ολοκληρώθηκε σήμερα, η BOJ άφησε αμετάβλητο τον στόχο για μεσοπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1%, αλλά και στο 0% για το δεκαετές κυβερνητικό ομόλογο, σε εφαρμογή της ειδικής πολιτικής (YCC) που εφαρμόζει η ίδια τράπεζα.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία έφτασε το 3% τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας τον στόχο της τράπεζας του 2% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Παραμένει ωστόσο πολύ πιο χαμηλά από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές