
Σταθερή αναμένεται να παραμείνει η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται σημαντικές ανισότητες εντός των χωρών, λόγω της ξηρασίες και των υψηλών θερμοκρασιών, που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Copa – Cogeca, οι τρεις μεγάλες χώρες παραγωγής, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αναμένεται να παράγουν 130,2 εκατ. εκατόλιτρα, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση (+1,1%) από τα 128,7 εκατ. εκατόλιτρα παρήγαγαν το 2021/22 και μια μικρή πτώση (-2,1%) από το μέσο όρο της πενταετίας των 132,9 εκατ. εκατόλιτρα. Στην Ελλάδα, προβλέπεται ότι οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις επηρέασαν τη συγκομιδή, η οποία προβλέπεται να είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις. Παράλληλα, μειώσεις στις αποδόσεις καταγράφονται στις περισσότερες από τις άλλες χώρες παραγωγής
Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Τρύγος με αντιθέσεις – Η εικόνα στις αμπελουργικές περιοχές
Συνολικά, η συγκομιδή 2022/23 χαρακτηρίζεται από τις επιπτώσεις της ξηρασίας και της υψηλής θερμοκρασίες, που σημειώθηκε σε όλη την Ευρώπη, που οδήγησε στην πρόωρη συγκομιδή και σε μειωμένες αποδόσεις. Στα θετικά αναφέρεται η πολύ καλή φυτοϋγειονομική κατάταση των σταφυλιών, γεγονός που προμηνύειοίνους εξαιρετικής ποιότητας.
Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Κινδυνεύει η βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα
Σχολιάζοντας τα στοιχεία των προβλέψεων, ο Luca Rigotti, πρόεδρος της ομάδας εργασίας Copa-Cogeca στον τομέα του Οίνου δήλωσε: «αν και όχι άφθονη, η συγκομιδή του 2022 έχει σε μεγάλο βαθμό «σωθεί» χάρη στις προσπάθειες των αμπελουργών. Ωστόσο, το τρέχον έτος παραμένει δύσκολο για ολόκληρο τον τομέα: η άνοδος στο κόστος των μεταφορών, του γυαλιού, του χαρτονιού, των φυτοϋγειονομικών προϊόντων και της ενέργειας έχει περαιτέρω επιδεινώσει το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς».

Για τον Luca Rigotti, οι δυσκολίες που έφεραν οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη έχουν αποδείξει ότι «οι παραγωγοί δεσμεύονται να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Οι αμπελουργοί και οι συνεταιρισμοί καινοτομούν και εφαρμόζουν ορθές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον (απόβλητα κλαδέματος, αποτελεσματικά συστήματα άρδευσης, μειωμένες φυτοϋγειονομικές επεξεργασίες) χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα των κρασιών μας»
Ποια είναι η κατάσταση ανά χώρα
Τα προβλεπόμενα στοιχεία υπόκεινται σε αποκλίσεις λόγω των κλιματικών συνθηκών, που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες συγκομιδής, ιδίως όσον αφορά την παραγωγικότητα των σταφυλιών, καθώς και τις ποικιλίες μέσης και καθυστερημένης ωρίμανσης.
Στην Ιταλία αναμένεται σταθερή παραγωγή σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας, παρά τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Συγχρόνως η έλλειψη βροχοπτώσεων διευκόλυνε τον έλεγχο των μυκητολογικών ασθενειών, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των φυτοϋγειονομικών παρεμβάσεων.
Η Γαλλία προβλέπεται να ανακάμψει με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για παραγωγή περίπου 44 εκατομμυρίων εκατόλιτρων το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,2% από το 2021. Σε πολλές περιοχές, η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Παγετοί την άνοιξη, που ακολουθούνται από χαλάζι και καύσωνες, επηρέασε κυρίως τους αμπελώνες της Νοτιοδυτικής Γαλλίας..
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία έπληξαν τους αμπελώνες στην Ισπανία που υπέστησαν από την έλλειψη νερού (η χωρητικότητα των δεξαμενών είχε μειωθεί στο 36,9% από το 55. 6% κατά μέσο όρο). Ομοίως με την Ιταλία και τη Γαλλία, η συγκομιδή του 2022 ξεκίνησε κατά 2-3 εβδομάδες λόγω των καιρικών συνθηκών, οι οποίες συνέβαλαν στην καλή ποιότητα και την απαλλαγή από ασθένειες των σταφυλιών.
Στην Πορτογαλία, η παραγωγή προβλέπεται να φθάσει τα 6,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η μείωση κατά 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/22 οφείλεται στη λειψυδρία και στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τα σταφύλια παρουσιάζουν καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση χωρίς καταγραφές παρασίτων ή ασθενειών.
Οι χειμερινές και θερινές ξηρασίες, ιδίως κατά το στάδιο της βλάστησης επηρέασαν τις αποδόσεις στην Ουγγαρία. Οι βροχοπτώσεις στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής σχεδόν κατά 20%.
Στην Αυστρία, η ξηρασία και ο καύσωνας ενδέχεται να οδηγήσουν σε ελαφρά μείωση της παραγωγής (-2. 5%) από τα επίπεδα του 2021/22.
Η παραγωγή οίνου στη Σλοβενία αναμένεται να μειωθεί κατά 14% σε σύγκριση με το την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/22, η οποία ήταν ήδη χαμηλή λόγω των εαρινών παγετώνων, και κατά 30% από το μέσο όρο της πενταετίας. .
Οι καλές καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν το 2022 οδήγησαν σε λιγότερες ασθένειες, με αποτέλεσμα η παραγωγή κρασιού στις Κάτω Χώρες να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 10%.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση