Πρόστιμο ύψους 200 εκατ. δολαρίων θα καταβάλλει η Boeing, στο πλαίσιο του συμβιβασμού στον οποίο κατέληξε με τις αρχές της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, αναφορικά με τις καταγγελίες πως η εταιρεία εξαπάτησε τους επενδυτές αναφορικά με τη σοβαρότητα των προβλημάτων στα αεροσκάφη 737 Max, μετά τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα που έλαβαν χώρα στην Ινδονησία και την Αιθιοπία το 2019 και 2020.

Διαβάστε επίσης: Ο παγκόσμιος στόλος αεροσκαφών θα διπλασιαστεί έως το 2041

«Σε περίοδος κρίσεων και τραγωδίας είναι εξαιρετικά σημαντικό οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι επικεφαλής τους να προσφέρουν πλήρεις, δίκαιες και ακριβείς πληροφορίες προς τις αγορές. Η Boeing και ο πρώην CEO, Ντένις Μούλενμπεργκ, απέτυχαν στις πιο βασικές τους υποχρεώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκάρι Γκένσλερ της SEC.

Πέρα από τα 200 εκατ. δολάρια που θα πληρώσει η εταιρεία, ο ίδιος ο πρώην CEO θα πληρώσει από την… τσέπη του ένα πρόστιμο ύψους 1 εκατ. δολαρίων.

Θυμίζουμε πως τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα με τα εν λόγω αεροσκάφη, που έγιναν με χρονική διαφορά τεσσάρων μηνών, είχαν οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση την μετοχή της εταιρείας. Η εταιρεία διαβεβαίωνε τότε τους επενδυτές για την ασφάλεια των αεροσκαφών, ωστόσο υπό την πίεση που δέχτηκαν από τις διεθνείς αρχές αεροπορικής ασφάλειας αναγκάστηκε να καθηλώσει όλο το στόλο των 737 Max.

Γνώριζαν και σιώπησαν 

Σύμφωνα με την SEC, μετά την συντριβή του πρώτου αεροσκάφους η εταιρεία και ο Μούλενμπεργκ γνώριζαν πως υπήρχε πρόβλημα, παρόλ’ αυτά συνέχιζαν να αποκρύπτουν στοιχεία που θα έπρεπε να δημοσιοποιούν προς τους μετόχους, προκειμένου να προστατέψουν την μετοχή του ομίλου. Την ίδια γραμμή κράτησαν μετά και το δεύτερο δυστύχημα.

Η όλη υπόθεση κόστισε και συνεχίζει να κοστίζει ακριβά στον αμερικανικό γίγαντα της αεροναυπηγικής. Η εταιρεία έχει ήδη πληρώσει πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων προς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που έκρινε την Boeing ένοχη για απάτη και συνωμοσία για την απόκρυψη πληροφοριών για τα δυστυχήματα. Η εταιρεία χρειάστηκε επίσης να καταβάλλει σημαντικές αποζημιώσεις προς τους συγγενείς των θυμάτων, όπως και στις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που είχαν παραγγείλει 737 Max.

Η απόφαση της SEC αφορά την παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει την πλήρη ενημέρωση των επενδυτών μιας εισηγμένης εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή