Πλήγμα για την προσπάθεια ενίσχυσης της διαφάνειας στο καθεστώς που διέπει τις προεκλογικές χρηματοδοτήσεις στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας μπλόκαραν τη δρομολόγηση σημαντικής νομοθεσίας που είχε σαν στόχο να καταπολεμήσει τη πιθανή διακίνηση «μαύρου χρήματος» στις εκλογές.

Η λεγόμενη νομοθεσία του Disclose Act, που έφερε τη… σφραγίδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, θα υποχρέωνε μεταξύ άλλων τις μεγάλες πολιτικές οργανώσεις της χώρας, που διακινούν τα κονδύλια στις εκάστοτε προεκλογικές εκστρατείες, να καταγράφουν και να δημοσιοποιούν τους μεγάλους δωρητές.

Διαβάστε επίσης: Πώς γίνεται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω κρυπτογράφησης 

Η… ασυδοσία των PACs

Οι λεγόμενες οργανώσεις ειδικού σκοπού (PACs), που συγκεντρώνουν χρήματα προς όφελος κομμάτων ή υποψηφίων, μπορούν να ασκήσουν τεράστια επιρροή στο κοινό ξοδεύοντας απεριόριστα χρηματικά ποσά. Παλαιότερα υπήρχαν περιορισμοί στο ύψος των ποσών που μπορούσαν να δαπανήσουν, όμως αυτό ανετράπη μετά από δικαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το 2010, που έκρινε πως, υπό το πρώτο άρθρο του Συντάγματος περί ελευθερίας της έκφρασης, οι οργανώσεις αυτές μπορούν να ξοδεύουν όσα χρήματα θέλουν για την έμμεση στήριξη των υποψηφίων της επιλογής τους.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία αρνήθηκε να στηρίξει το νομοσχέδιο, έτσι με μόνο 49 από τις 100 ψήφους του σώματος η πρωτοβουλία «κόπηκε».

Οι Δημοκρατικοί, που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, ισχυρίζονταν πως οι διατάξεις του θα ενίσχυαν σημαντικά τη διαφάνεια στην προεκλογική εκστρατεία, ειδικά με δεδομένο πως ανώνυμα συμφέροντα μπορούν να κρυφτούν εύκολα και να διοχετεύσουν σημαντικά χρηματικά ποσά προς τα ταμεία των PACs προς όφελος κομμάτων και υποψηφίων. Αντιθέτως οι Ρεπουμπλικάνοι το κατέκριναν, υποστηρίζοντας πως θα βάλει φραγμούς στο πρώτο άρθρο του Συντάγματος. «Το νομοσχέδιο προήγαγε τον εκφοβισμό και όχι την ελεύθερη έκφραση, οπότε ψήφισα εναντίον του» σχολίασε ο συντηρητικός Γερουσιαστής Μπιλ Χάγκερτι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή