Την RenBridge, μια γέφυρα που διασταυρώνει blockchains, χρησιμοποίησαν εγκληματίες από το 2020 για το ξέπλυμα τουλάχιστον 540 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας ανάλυσης blockchain Elliptic. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται 153 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές για ransomware, που σημαίνει ότι οι χάκερ χρησιμοποιούν το RenBridge όταν εισέρχονται σε εταιρικά δίκτυα και αναγκάζουν τις εταιρείες να πληρώσουν για να πάρουν πίσω τα δεδομένα τους. Η Elliptic αναφέρει ότι το RenBridge είναι «ένας σημαντικός διαμεσολαβητής» για τις συμμορίες ransomware που συνδέονται με τη Ρωσία.

Οι γέφυρες που διασταυρώνουν blockchains, επονομαζόμενες cross-chain bridges, είναι σημαντικά εργαλεία κρυπτογράφησης και δημοφιλή. Είναι οι σειρές εκείνες του κώδικα που βοηθούν στη μετακίνηση κρυπτονομισμάτων μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών. Είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του χώρου των αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος αποτελεί την εναλλακτική πρόταση της κρυπτογράφησης στο κλασικό τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης: Κρυπτονομίσματα: Στο στόχαστρο οι «γέφυρες» των blockchain

Επιτρέπουν όμως στους χρήστες να παρακάμψουν τον έλεγχο που μπορεί να παγώσει τις συναλλαγές και γι΄αυτό χρησιμοποιούνται και από εγκληματίες.

Ευλογία και κατάρα

«Είναι ευλογία και κατάρα» λέει στο CNBC ο αντιπρόεδρος ρυθμιστικών υποθέσεων της Elliptic, Ντέηβιντ Καρλάισλ. Από τη μία προσφέρουν περισσότερους τρόπους πληρωμής και συναλλαγών από την άλλη όμως  «είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτες και έτσι είναι πολύ ευάλωτες στο χακάρισμα ή στο να χρησιμοποιηθούν σε εγκλήματα όπως το ξέπλυμα χρήματος» προσθέτει.

Εκτιμά μάλιστα ότι θα μπουν στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών τους επόμενους 6-12 μήνες. «Είναι σημαντικό ερώτημα αν οι γέφυρες θα υπαχθούν σε ρύθμιση, δεδομένου ότι ενεργούν σε μεγάλο βαθμό όπως τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης, τα οποία ήδη ρυθμίζονται» επισημαίνει

Οι προγραμματιστές έχουν κατασκευάσει τις  cross-chain για να επιτρέπουν στους χρήστες να στέλνουν tokens από τη μία blockchain στην άλλη. Οι μεταφορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των αλυσίδων βασίζονται σε Darknodes, ή σε δίκτυα χιλιάδων ψευδώνυμων επικυρωτών. Αυτό τους επέτρεψε να γίνουν ένα πρωταρχικό εργαλείο για την απόκρυψη των κρυπτογραφικών μετρητών.

Η Elliptic υποστηρίζει ότι η RenBridge  έχει χρησιμοποιηθεί για το ξέπλυμα περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από κλοπή, απάτη, ransomware και διάφορους άλλους τύπους εγκληματικής δραστηριότητας. Άλλα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης που ξεπλένονται μέσω της RenBridge πιθανόν να έχουν κλαπεί από τη Βόρεια Κορέα, εκτιμά. Η υπηρεσία χρησιμοποιήθηκε επίσης από την ομάδα κυβερνοεγκλήματος Conti, η οποία επιτέθηκε πρόσφατα στην κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα και προκάλεσε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η έρευνα της Elliptic δείχνει ότι η Conti έχει ξεπλύνει περισσότερα από 53 εκατομμύρια δολάρια μέσω του RenBridge.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News