«Σταδιακά» θα αποκατασταθούν οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Αυστραλία και την Κίνα, προειδοποίησε σήμερα η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό της.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ χαρακτήρισε επίσης την συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό της Ουάνγκ Γι “εποικοδομητική”. Ωστόσο προειδοποίησε να μην υπάρξει μεγάλη αισιοδοξία υπερβολικά γρήγορα όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Διαβάστε επίσης: Στην Αυστραλία έφτασε η Βρετανία για να βρει LNG

«Πιστεύω ότι πρόκειται για έναν μακρύ δρόμο με πολλά στάδια που πρέπει να περάσουν οι δύο πλευρές για να καταλήξουν σε μια πιο σταθερή σχέση», σημείωσε.

Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, αλλά οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Νέα αύξηση επιτοκίων στην Αυστραλία

Τα σημεία διαφωνίας αφορούν τις επιχειρήσεις άσκησης επιρροής της Κίνας στην περιοχή, όπως και στην καταστολή του Πεκίνου στην επαρχία Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ.

Οι διαφορές αυτές οξύνθηκαν το 2020, όταν η Καμπέρα αξίωσε τη διεξαγωγή έρευνας για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα.

Το Πεκίνο αντέδρασε κυρίως με ένα κύμα κυρώσεων σε αρκετά προϊόντα που εισάγει από την Αυστραλία.

Το θέμα των εμπορικών αποκλεισμών θίχτηκε “με πολύ σαφή τρόπο” κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον Γι, υπογράμμισε εξάλλου η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών, η οποία σημείωσε επίσης ότι έθεσε το θέμα της κράτησης της Αυστραλής δημοσιογράφου Τσενγκ Λέι και “αριθμό άλλων προξενικών υποθέσεων”.

Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί τον Νοέμβριο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους